Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Így lehet menedékhely az ágyunk meleg nyári éjszakákon

Konki Fenyőbútor
Így lehet menedékhely az ágyunk meleg nyári éjszakákon

Mindenkinek van téli és nyári ruhatára. Természetes, hogy nem ugyanazt hordjuk januárban, mint júliusban. Miért lenne ez másként az ágyneművel? Hiszen a ruha és a takaró is azért van, hogy megvédje testünket a külső hatásoktól. Mindannyian ismerjük a fárasztó és forgolódós fülledt nyári éjszakákat és a csatakos, nyirkos reggeleket. Tegyünk ellene, hogy idén ezeket ne éljük át újra!

A paplan funkciója télen és nyáron is hasonló: jól kell szigetelnie. Míg télen a hideget, addig nyáron a meleget kell távol tartania testünktől. A gyapjúból készült vaskos paplanok azonban kevéssé tűnnek jó választásnak, mivel nehezen szellőznek, így saját testhőmérsékletünket is túlságosan benntartják. Tanácsosabb inkább valamilyen tollas, vagy műszálas típusra váltani nyáron.

A kulcs azonban a rétegelésben rejlik. Sokan szeretnek több alváskiegészítővel; kicsi és nagy párnával, esetleg paplannal és takaróval aludni. Ezek nagyon hasznosak a hideg, téli hónapokban, nyáron azonban nagyon megterhelhetik a szervezetet. Minél több réteget használunk, annál kevésbé tud szellőzni a paplan, vagy a takaró, így beszorul a meleg levegő.

Érdemes az ágyneműhuzatot is lecserélni a meleg idő beköszöntével. A vászon, és pamut huzat sokkal jobb választás ilyenkor. A nagy, süppedős párnák is beköltözhetnek néhány hónapra az ágyneműtartóba. Az ágyban tartsunk ilyenkor keményebb, és kisebb párnát.

Fontosak a színek is! Ahogy a téli hónapokba otthonosságot, melegséget hoznak az erős, mély színek és minták, úgy hoznak könnyedséget és légies érzetet a világos színek és a letisztult formák. Érdemes hasonlóan gondolni az ágyneműhuzatok színeire és stílusára, mint ahogy tesszük azt a ruháink esetében. Télen többnyire kerüljük például a fehéret és a sárgát, nyáron viszont előszeretettel nyúlunk ezekhez a színekhez.

  + 1 tipp  

Még mindig a hálószobában maradva, de az ágytól kicsit eltávolodva további hangulatjavító finomhangolásokat végezhetünk. Nyáron cseréljük le nehéz, vastag függönyeinket szellős, könnyed darabokra. Ha éjszaka nyitott ablaknál alszunk, ezeken keresztül sokkal könnyebben jut be az éjjeli friss levegő.

És tegyünk minél több növényt a szobába, hogy minél közelebb hozzuk az élő természetet az otthonunkhoz.


 

Kapcsolódó cikkünk a témában:

Miért nem mindegy, milyen paplant választunk? - Bútorok a ja

Röviden azért, mert szeretnénk kipihenten ébredni. Ehhez pedig nélkülözhetetlen egy számunkra tökéletes paplan. Télen a hideg, nyáron a meleg ellen kell, hogy védjen. De kinek mi a hideg, és mi a meleg? Ezért nem egyszerű a választás. Egyszerűbb a helyzet, ha egyedül alszik, vagy párjával, de külön-külön paplannal.