Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Ezért nem mindegy, hogy milyen magas az ágy, amelyben alszunk

2018.02.24 10:34
Ezért nem mindegy, hogy milyen magas az ágy, amelyben alszunk

Az egyik legritkábban előforduló szempont az ágykeret vásárlásakor, hogy milyen magas. Pedig a közhiedelemmel szemben ez igenis számít. Az alábbi írásban sorra vesszük, hogy mi mindent befolyásol az, hogy milyen magasan alszunk.

Az ágy magassága már a hálószoba látványát is meghatározza. Nem mindegy, hogy egy szűkös szobában egy magasan tornyosuló ágyat kell kerülgetni, vagy szépen illeszkedik a környezetébe, de a reggeli felkelés is másképp esik, ha könnyedén tudunk felpattanni az ágyból.

Komfort

Itt már jönnek az egyedi tényezők: a magasság és a kor. Értelemszerűen a magasabbaknak célszerű magasabb, az alacsonyabbaknak pedig alacsonyabb ágykeretet választani. A kor előrehaladtával néhány centi guggolás, vagy tápászkodás is megterhelő lehet. A legkényelmesebb, ha egyszerűen oldalra fordulva, a lábunkkal meg tudjuk érinteni a talajt, és fel tudunk egyenesedni mindenféle erőlködés nélkül. Ha ilyen ágyat keres, érdemes megnézni ezt: Zsolt2 franciaágy

Általánosságban az alvásszakértők 60 centi körüli magasságot ajánlanak, de természetesen ez átlagmagasságú és középkorú emberekre vonatkozik.

Matrac

A legtöbb matrac 40 és 60 centi közötti magasságban helyezkedik el a padlószinthez képest. Hogy megtudjuk, a mi matracunk jó magasságban van-e, üljünk az ágy szélére, és vizsgáljuk meg testtartásunk! Ha a comb párhuzamos a padlóval, és a talp teljes felülete a padlón van, akkor megfelelő a magasság. Fontos, hogy ezzel a módszerrel végezzük el a kísérletet, hiszen szinte ahány matrac, annyi féle. Az egyik keményebb, a másik süppedősebb, így nem lehet csak a keret méreteire hagyatkozva beállítani az ágy megfelelő magasságát.

Életkor

Az életkor nagyban meghatározza azt, hogy milyen ágyra vágyunk. Minél idősebb, és nehezebben mozog valaki, annál kevésbé szeretné tornáztatni magát a felkeléssel és lefekvéssel. Elsődleges szempont, hogy a legkevesebb erőfeszítésbe teljen kiszállni az ágyból, vagy este lefeküdni. A gyerekeknél ezzel szemben talán ez a legkevésbé fontos szempont. Szinte minden gyerek szeret magasan aludni. Sőt! A legjobb, ha létrán lehet feljutni az ágyba. Ez igaz azokra is, akiknek nem kell testvérükkel osztozniuk a szobán. Nekik az állványos ágyakat ajánljuk, ezek alá akár íróasztalt is lehet tenni. Az ideális gyerekszoba berendezésről itt írtunk.

Feng Shui

A Feng Shui szakértők megesküsznek rá, hogy az ágy magassága és az alvás minősége között összefüggés van. Ezáltal persze hatással van a hangulatunkra és a „chi”-re. A chi a kínai megfelelője az energiának. A szakértők szerint a chi-nek körbe kell tudnia járni az ágyat. A túl alacsony ágy blokkolhatja az áramlást, a túl magas pedig sebezhetővé teszi a benne alvót a magasfokú energiákkal szemben, így nyugatlanul aludhat. Szerintük a legjobb egy közepes magasságú ágy, amely az oldalain nincs lezárva, tehát a négy láb között szabadon áramolhat az energia. 

 Esztétika

Az írás elején már röviden említettük: a hálószoba képét is meghatározza az ágy. Ez a bútor a szoba középpontja, így nem mindegy, mennyire illeszkedik a környezetbe. Egy alacsonyabb ágy szerencsés választás lehet a kisebb szobákhoz, így szellősebbnek tűnhet a tér. Egy magas belmagasságú szobában viszont egyáltalán nem nyomasztó, sőt, jól mutat egy magas ágy, akár baldachinnal, vagy oszlopokkal a négy sarkán. Utóbbiak inkább az arisztokratikusabb, konzervatívabb stílushoz állnak közelebb, míg az alacsonyabb ágyakat a minimalista stílus kedveli.