Blog

Milyen ülőgarnitúrát vegyek?

2017.12.11 09:40

Fő életterünk a nappali, a nagyszoba központi helye pedig az ülőgarnitúra. Itt beszélgetünk, néha itt költjük el a tévé előtt a vacsoránkat, és van, hogy egy-egy fárasztó nap után itt nyom el bennünket az álom. Az ülőgarnitúra tehát sokféle szerepet tölt be, ezért körültekintően kell mérlegelni a döntés előtt. Ebben próbálunk segíteni az alábbi írással.

Stílus

Klasszikus, vagy modern? Szövet, vagy bőr? Sarok garnitúra, vagy különálló kanapé és fotel? Kérdések sorába ütközik a vásárló, amikor a bútorok között válogat. A klasszikus-modern kérdést viszonylag könnyű eldönteni. Ezt befolyásolja a ház, és egyben a benne élők ízlése. Ha már berendezett lakásba választ valaki új bútort, akkor érdemes a már meglévőkkel harmonizáló darabot venni. Ha üres lakásba kerül majd a garnitúra, akkor bátran lehet ízlésünk szerint választani. A kárpit anyagának kiválasztásakor már praktikus szempontok is szerepet játszhatnak a választáskor. Ha kisgyerek is van a családban, szerencsésebb bőrt választani. Azt sokkal egyszerűbb megszabadítani a kakaó, vagy narancslé foltoktól, mint egy hímzett textil, vagy plüss kárpitot. Sarokgarnitúrát általában azok választanak, akik szeretnek kényelmesen elterülni a kanapén, esetleg párjukkal, gyermekükkel összebújva. Az L alakú elosztásnak köszönhetően többen is kényelmesen nyújtózhatnak a kanapén.

Mennyi helyünk van?

Hiába szeretnénk egy masszázsfotelt lábtartóval, mellé egy három személyes kinyitható kanapét, és még egy hagyományos fotelt, ha utána mozdulni sem lehet a nappaliban. Ilyenkor tanácsos inkább a sarokgarnitúra felé fordulni, melynek optimálisabb a helykihasználása, és sokszor egyszerre tölti be a kanapé és a fotel szerepét. Nálunk kapható olyan darab is, amely laptop tartó asztalkájával munkaállomásként is funkcionál.

Hol alszanak a vendégek?

Ez a kérdés is összefügg a lakás méretével. Ha nincs külön vendégszoba, ahol egyszemélyes, vagy francia ágyban térhet nyugovóra a hozzánk érkező vendég, akkor marad a nappali kanapéja. Érdemes ilyen célra legalább három személyes és kinyitható kanapét választani. Senki sem szeretné, ha vendégünk másnap beállt nyakkal ébredne azért, mert a keskeny, kétszemélyes kanapé karfáján pihentette a fejét egész éjjel.

A tökéletes ülőgarnitúra kiválasztása tehát nem könnyű feladat. És mivel egy minőségi, tartós darab nem kicsi kiadást jelent egy családnak, érdemes legalább a fent említett szempontokat mérlegelni. Bármilyen döntés is születik, nálunk különálló kanapék, fotelek, és sarokgarnitúrák is kaphatók a legjobb minőségben.