Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Tippek vásárlás előtt és után

TERVEZÉS VÁSÁRLÁS ELŐTT

Mivel a bútor egy tartós fogyasztási cikk, ezért nagyon fontos, hogy minél körültekintőbben mérjük fel a berendezni kívánt helység méreteit, úgy, hogy a parkett szegélyekről sem feledkezünk meg, így mi is sokkal könnyebben tudunk segíteni. 

Könnyebb a választás, ha tudjuk mit szeretnénk, nekünk is szükségünk van támpontokra, hogy megtaláljuk az igényeinek legmegfelelőbb bútort. Az még jobb, ha már a stílusról is van egy kialakult kép a fejünkben, ami nem csak kényelmes, de esztétikus és vonzó is.

A legtöbbször nem üres lakásokat rendezünk be, valamihez tudunk viszonyítani, mint a parketta, a falak színe, vagy a lakás alapvető stílusa. Könnyebb a döntés, ha a fontos színekből visz magával egy darabot mintának, például maradék függönyből, járólapból, szőnyegből...

Néha két szekrény szinte azonos, de mégis az árban hatalmas a különbség. Amikor megvizsgálja, akkor szinte mindig fel lehet fedezni a különbséget, bár lehet, hogy az nem a minőségtől függ, hanem a funkciótól. A bútor minősége meghatározza, hogy mennyi ideig lesz tartós. Milyen az anyagvastagság, milyen fából készül, milyen vasalatokkal, fogantyúkkal van ellátva, milyen a kiképzése. Elég gyorsan megállapítható, hogy egy bútor vékony, silány minőségű anyagból készül és imbolyog is. Az olcsó bútorok közös jellemzője az alacsony kidolgozottsági fok, alacsony műszaki színvonal, vékony anyagvastagság és sok esetben a bútor tulajdonképpen nincs teljesen befejezve.

A felületkezelés sem mindegy, számít, hogy a lakkozásra és pácolásra milyen agyagokat használnak. Ma már nem jellemző, hogy olyan bevonatokat alkalmaznak, amelyek mérgező anyagokat párologtatnak magukból, de az óvatosság sosem árt! Nálunk káros anyagoktól mentes felületkezelést használnak a gyárban.

FA MINT ANYAG

Az egyes faanyagok is jelentős eltérést mutatnak tulajdonságaikban. Mindegyikükre igaz azonban, hogy folyamatosan kezelést, gondozást igényelnek, még a furnérok is, amelyek magukban hordozzák eredetük valamennyi előnyös és előnytelen tulajdonságát is. Amikor megvásároljuk őket hetekig nem szabad semmivel letakarnunk, hogy fölvegyék lakóhelyünk mikroklímáját, a jellemző nedvességtartalmat, magukba szívják a környező anyagok jellemző kipárolgásait, fölvegyék az adott fényviszonyoknak megfelelő tartást és érését.

A faanyagokat különböző szempont szerint osztályozzuk azért, hogy az esztétikai megjelenésen túl a faanyag tulajdonságainak megfelelő felhasználási területet válasszunk. Például padlók csak a legkeményebb fákból készíthetőek, mert a magas igénybevétellel szemben csak azok képesek huzamosabb ideig ellenállni. Természetesen ugyanilyen fontos tényező a nedvszívó képesség és kiszáradás, nedvességgel, hővel (hideggel és meleggel egyaránt), fénnyel, ütéssel, nyomással szembeni ellenálló képesség, illetve maga a konkrét reakció (meggyullad, megvetemedik, megszívja magát, eltörik, meghajlik, elszíneződik stb...) Minden faanyag produkálja a fentiek közül valamennyit, a kérdés az, hogy milyen igénybevétel mellett milyen mértékben.

Valamennyi faanyag tulajdonság javítható mélyrétegű, illetve felületkezeléssel. Szakértelemmel alkalmazva ezáltal még a fa szerkezete is kidomborodik, szépsége csak még jobban láthatóvá válik.

MIÉRT FENYŐFA BÚTORT?

A fenyőfából készült bútorok természetes alapanyagból készülnek, mellyel a fa melegségét, illatát viszik be otthonukba. A lakás bármely helyiségében elhelyezhetünk fenyőbútorokat, melyek szépségük mellett tartósak és elegánsak. Az északi borovi fenyő masszív, tartós, kellemes illatú és nem utolsó sorban szép rajzolatú. A fenyőbútorok híresek a tartósságukról. Helytálló szlogen, amit mi is gyakran használunk, hogy "fenyőbútor generációkon át!"

Gondoljunk csak bele, hogy régen a faházakat is fenyőből építették. Milyen masszív anyagnak kellett lennie ahhoz, hogy egy házat lehessen belőle építeni és minden értékünket rá merjük bízni. Ráadásul cégünknél kifejezetten északi területeken (Oroszországban, Finnországban, Svédországban) nőtt borovi fenyővel dolgozunk. A hosszú, hideg teleknek köszönhetően erős felépítésűek aminek következtében ellenállóak. Fontosnak érezzük megjegyezni, hogy csak olyan helyről vásárolunk alapanyagot, ahol biztosított a kivágott erdő újratelepítése. A gondos, precíz fafeldolgozásnak köszönhetően termékeink masszívak és tartósak.

Ha igazi fabútor mellett döntünk, valódi természetes érzést kapunk cserébe, különösen, ha nem festetjük, hanem natúran hagyjuk (természetesen lakkozottan, hogy ne szennyeződjön) ami miatt a fa természeténél fogva sötétedik, (és így velünk öregszik, velünk szépül a bútor), vagy pácoltatjuk, és külön ízt adunk neki, miközben alig veszít a bútor a fa természetességéből. Sérülés esetén javítani igazából csak a tiszta fából készült bútorokat lehet, azokat viszont gyakorlatilag teljes mértékben szinte bármilyen mértékű károsodás esetén (restaurálás). Megmunkálásuk évezredes hagyományt követ, így a dizájn és az elegancia olyan széles tárháza nyílik meg előttünk ilyen igényes alapanyag választásával, amire még csak esélyünk sincs bármi egyéb alapanyag esetében!

Egyszerűen nincs festő, aki szebbet rajzolna, mint a fa gyönyörű erezete! A fa világosabb és sötétebb árnyalatainak sokfélesége minden képzeletet felülmúl, mégis ez a sokszínűség nem zavaró, mint egy barokk zeneműben a több szólam, csodálatos polifon harmóniává oldódik föl. Tiszta faanyagból egy életre vesz az ember bútort magának.

MI A BOROVI FENYŐ?

Általában az északi erdeifenyő (borovi) egyenes, hengeres törzsű, keskeny, kúpos koronájú, vékony ágú, jó minőségű, sűrű, egyenletes évgyűrűjű, tehát minden szempontból alkalmas arra, hogy masszív bútor készüljön belőle. A nagy gyantatartalom növeli a faanyag tartósságát, de előnytelen a papírgyártáskor, ragasztáskor és felületkezeléskor. Az borovi fenyő (elsősorban a gesztje) tartósabb a luc-, jegenye- és a sima fenyőknél. Kiváló szilárdsági és rugalmassági jellemzőkkel rendelkezik, az értékek a vörösfenyőéhez hasonlóak.

MILYEN VÁLTOZÁSOKON MEGY ÁT?

A tömör északi fenyő (borovi) természetes színe napfény hatására változik, kezdeti halványabbról sötétebbre, ez azt jelenti, hogy természetes érésen megy keresztül. Ne tegye ki a terméket közvetlen napfénynek, sugárzó hő (pl.: radiátor) hatásának és ne tartsa a bútort nagyon száraz vagy nagyon nedves helyen sem! Erős mechanikai hatásoktól (karcolás, ütés) a bútorok felületét védeni kell, mert olyan sérüléseket okozhatnak, amelyek nem javíthatók!

FONTOS TUDNIVALÓK, MIUTÁN MEGVETTE A BÚTORT:

Az összeszerelést puha felületen (kartonpapír, szőnyeg stb...) végezze, hogy ne okozzon felületi sérülést! Az egyes elemek összeillesztéséhez ne használjon kalapácsot, helyette erőteljes kézi nyomással, illetve gyenge ütögetéssel illessze össze az elemeket! A fa tiplit (facsapot) csak az elemek végén lévő furatba szabad beütni, melynél a fa száliránya a tiplivel párhuzamos, mert így nem következik be sérülés. Tilos a fa tiplit az elemek oldalán lévő furatba kalapáccsal beütni, mert könnyen átszakítja az elemet, ezáltal nem javítható kár keletkezik.

A bútorok tisztítása száraz, vagy csak enyhén nedves (nyirkos) törlőruha használatával javasolt, de természetesen használhatók a kereskedelemben kapható, erre a célra ajánlott tisztítószerek is. A tisztítószer kiválasztásánál és használatakor figyelemmel kell lenni a tisztítandó felület agyagára (fa), ezért a tisztítószerek gyártói által biztosított használati útmutatásokat gondosan el kell olvasni, az abban foglaltakat maradéktalanul be kell tartani. A teljes felületi tisztítás előtt egy kevésbé látható kisebb felületen végezzünk próbatisztítást! Maró hatású, vízben nem oldódó tisztítószereket ne használjunk! A réz, illetve fém felületek tisztításakor ugyancsak használhatóak a kereskedelemben kapható fémtisztító szerek a használati útmutatók betartásával.

Érdemes figyelembe venni, hogy egy fabútor felülete az emberi bőrhöz hasonlóan "lélegzik", vagyis nedvességet vesz fel és ad le. Minél akadálytalanabb ez a folyamat, annál tovább épek maradnak a berendezési tárgyaink. Ne használjunk nedves törlőkendőt, mivel a vizes tisztítás során mész rakódik le a felületen, amely nem kívánatos elváltozásokat okoz a felületen. Ne ápoljuk viasz tartalmú tisztítószerekkel, mivel a viasz a fa felületeken egy idő után eltávolíthatatlan szürkés réteget képez, ezért helyette inkább használjunk intenzív hatású bútorápoló szereket.

A felület tisztításakor ügyeljünk arra, hogy a tisztítószereket ne közvetlenül a bútorra, hanem törlőkendőre fújjuk, majd az erezettel párhuzamosan alaposan töröljük át, így a fa visszanyeri eredeti ragyogását. A bútor felületével ne érintkezzen erős lúg, sav, tartós nedvesség, valamint óvjuk a tartós napfénytől és szemcsés súroló szerektől!