Hasznos tanácsok, tippek

 

 

Néhány tanács bútor vásárlás előtt

 

A bútor tartós fogyasztási cikk, ezért valóban tartósnak kell lennie. Ezért jó, ha körültekintőek vagyunk a vásárlás előtt. 

 

Tervezés a vásárlás előtt

 

Még a tervezgetés idején érdemes lemérni az adott helység méretét, így könnyebben tudunk segíteni a megfelelő és ideális szoba kialakításában. A parkett szegélyt se felejtsük el!

Könnyebb a választás, ha tudjuk mit szeretnénk. Nekünk is szükségünk van némi támpontra, hogy megtaláljuk az Ön igényeinek legmegfelelőbb bútort.

Találja meg a saját stílusát! Ez nem csak a bútorra vonatkozik, hanem a szoba többi berendezésére is. Ha tudja, milyen stílust kedvel, akkor nemcsak a kényelmes lesz, de még vonzó is.

Általában nem teljesen üres otthonokat kell berendeznünk, valamihez igazodnunk kell az új bútor vásárlásakor. Könnyebb a döntés, ha a fontos színekből visz magával egy darabot mintának pl.: maradék a függönyből, járólapból, parkettából, szőnyegből, kis polc vagy fiók a szekrényből (főleg, ha pácolt bútorról van szó.)

Döntse el, milyen a bútor minősége. Néha két szekrény szinte azonos, de mégis az árban hatalmas a különbség. Amikor megvizsgálja, akkor szinte mindig fel lehet fedezni a különbséget, bár lehet, hogy az nem a minőségtől függ, hanem a funkciótól. A bútor minősége meghatározza, hogy mennyi ideig lesz tartós. Milyen az anyagvastagság, milyen fából készül, milyen vasalatokkal, fogantyúkkal van ellátva, milyen a kiképzése.

Elég gyorsan megállapítható, hogy egy bútor vékony, silány minőségű anyagból készül és imbolyog is.

Az olcsó bútorok közös jellemzője az alacsony kidolgozottsági fok, alacsony műszaki színvonalvékony anyagvastagság és sok esetben a bútor tulajdonképpen nincs teljesen befejezve.

felületkezelés sem mindegy, a lakkozásra és pácolásra milyen agyagokat használnak.

Ma már nem jellemző, hogy olyan bevonatokat használnak, amelyek mérgező anyagokat párologtatnak magukból, de az óvatosság sosem árt!

Nálunk káros anyagoktól mentes felületkezelést használnak a gyárban.

 

Fa mint anyag

 

A fa nem egyszerű alapanyag, és az egyes faanyagok is jelentős eltérés mutatnak tulajdonságaikban. Mindegyikükre igaz azonban, hogy folyamatosan kezelést, gondozást igényelnek, még a furnérok is, amelyek magukban hordozzák eredetük valamennyi előnyös és előnytelen tulajdonságát is. Amikor megvásároljuk őket hetekig nem szabad semmivel letakarnunk, hogy fölvegyék lakóhelyünk mikroklímáját, a jellemző nedvességtartalmat, magukba szívják a környező anyagok jellemző kipárolgásait, fölvegyék az adott fényviszonyoknak megfelelő tartást és érését.

 

Mindenhol a megfelelőt

 

A faanyagokat különböző szempont szerint osztályozzuk azért, hogy az esztétikai megjelenésen túl a faanyag tulajdonságainak megfelelő felhasználási területet válasszunk. Például padlók csak a legkeményebb fákból készíthetőek, mert a magas igénybevétellel szemben csak ők képesek huzamosabb ideig ellenállni. Természetesen ugyanilyen fontos tényező a nedvszívó képesség és kiszáradás, nedvességgel, hővel (hideggel és meleggel egyaránt), fénnyel, ütéssel, nyomással szembeni ellenálló képesség, illetve maga a konkrét reakció (meggyullad, megvetemedik, megszívja magát, eltörik, meghajlik, elszíneződik stb.). Minden faanyag produkálja a fentiek közül valamennyit, a kérdés az, hogy milyen igénybevétel mellett milyen mértékben.

 

Faanyagok kezelése: Valamennyi faanyag tulajdonság javítható mélyrétegű- illetve felületkezeléssel. Szakértelemmel alkalmazva ezáltal még a fa szerkezete is kidomborodik, szépsége csak még jobban láthatóvá válik.

 

Miért fenyőfa bútort?

 

fenyőfából készült bútorok természetes alapanyagból készülnek, mellyel a fa melegségét, illatát viszik be otthonukba. A lakás bármely helyiségében elhelyezhetünk fenyőbútorokat, melyek szépségük mellett tartósak és elegánsak. Alapanyaguk északi borovi fenyő (masszív, tartós, kellemes illatú, szép rajzolatú).

 

A fenyőbútorok híresek a tartósságukról. Mondhatnánk szlogenként is, hogy "fenyőbútorok generációkon át. "

 

Gondoljunk csak bele, hogy régen a faházakat is fenyőből építették. Milyen masszív anyagnak kellett lennie ahhoz, hogy egy házat lehessen belőle építeni és minden értékünket rá merjük bízni. Ráadásul cégünknél  kifejezetten északi területeken (Oroszországban, Finnországban, Svédországban) nőtt borovi fenyővel dolgozunk. A hosszú, hideg teleknek köszönhetően erős felépítésűek aminek következtében ellenállóak. Fontosnak érezzük megjegyezni, hogy csak olyan helyről vásárolunk alapanyagot, ahol biztosított a kivágott erdő újratelepítése. A gondos, precíz fafeldolgozásnak köszönhetően termékeink masszívak és tartósak.

 

Ha igazi fa bútor mellett döntünk, valódi természetes érzést kapunk cserébe, különösen, ha nem festetjük, hanem natúran hagyjuk (lakkozottan, hogy ne szennyeződjék) természetesen sötétedni (és így velünk öregszik, velünk szépül a bútor), vagy pácoltatjuk, és külön ízt adunk neki, miközben alig veszít a bútor a fa természetességéből. Sérülés esetén javítani igazából csak a tiszta fából készült bútorokat lehet, azokat viszont gyakorlatilag teljes mértékben szinte bármilyen mértékű károsodás esetén (restaurálás). Megmunkálásuk évezredes hagyományt követ, így a dizájn és az elegancia olyan széles tárháza nyílik meg előttünk ilyen igényes alapanyag választásával, amire még csak esélyünk sincs bármi egyéb alapanyag esetében.  

Hiszen nincs festő, aki szebbet rajzolna, mint a fa gyönyörű erezete! A fa világosabb és sötétebb árnyalatainak sokfélesége minden képzeletet felülmúl, mégis ez a sokszínűség nem zavaró, mint egy barokk zeneműben a több szólam, csodálatos polifon harmóniává oldódik föl.

Tiszta faanyagból egy életre vesz az ember bútort magának.

 

Mi a borovi fenyő?

 

Általában az északi erdeifenyő (borovi) egyenes, hengeres törzsű, keskeny, kúpos koronájú, vékony ágú, jó minőségű, sűrű, egyenletes évgyűrűjű.

A nagy gyantatartalom növeli a faanyag tartósságát, de előnytelen a papírgyártáskor, ragasztáskor és felületkezeléskor.

Az borovi fenyő (elsősorban a gesztje) tartósabb a luc-, jegenye- és a sima fenyőknél. Kiváló szilárdsági és rugalmassági jellemzőkkel rendelkezik (az értékek a vörösfenyőéhez hasonlóak).

 

 

Milyen változásokon megy át, mire kell vigyázni?

 

A tömör északi fenyő ( borovi ) természetes színe napfény hatására változik, kezdeti halványabbról sötétebbre.

Természetes érésen megy keresztül. Ne tegye ki a terméket közvetlen napfénynek, sugárzó hő ( pl.radiátor ) közvetlen hatásának. Ne tartsa a terméket nagyon száraz vagy nagyon nedves helyen !

Erős mechanikai hatásoktól (karcolás, ütés) a bútorok felületét védeni kell, mert olyan sérüléseket okozhatnak, amelyek nem javíthatók!

 

 

 

Vásárlás utáni tanácsok

 

Összeszerelési tanácsok

 

Az összeszerelést puha felületen (kartonpapír, szőnyeg stb.) végezze, hogy ne okozzon felületi sérülést! Az egyes elemek összeillesztéséhez  ne használjon kalapácsot, helyette erőteljes kézi nyomással, illetve gyenge ütögetéssel illessze össze az elemeket!

A fa tiplit (facsapot) csak az elemek végén lévő furatba szabad beütni, melynél a fa száliránya a tiplivel párhuzamos, mert így nem következik be sérülés. Tilos a fa tiplit az elemek oldalán lévő furatba kalapáccsal beütni, mert könnyen átszakítja az elemet, ezáltal nem javítható kár keletkezik.

 

Tisztítási útmutató

 

A bútorok tisztítása száraz, vagy csak enyhén nedves (nyirkos) törlőruha használatával javasolt, de természetesen használhatók a kereskedelemben kapható, erre a célra ajánlott tisztítószerek is. A tisztítószer kiválasztásánál és használatakor figyelemmel kell lenni a tisztítandó felület agyagára (fa), ezért a tisztítószerek gyártói által biztosított használati útmutatásokat gondosan el kell olvasni, az abban foglaltakat maradéktalanul be kell tartani. A teljes felületi tisztítás előtt egy kevésbé látható kisebb felületen végezzünk próbatisztítást! Maró hatású, vízben nem oldódó tisztítószereket ne használjunk! A réz, illetve fém felületek tisztításakor ugyancsak használhatóak a kereskedelemben kapható fémtisztító szerek a használati útmutatók betartásával.


Fafelület tisztítása

 

Hasznos figyelembe venni, hogy egy fabútor felülete az emberi bőrhöz hasonlóan "lélegzik" vagyis nedvességet vesz fel és ad le. Minél akadálytalanabb ez a folyamat, annál tovább szépek maradnak a berendezési tárgyaink.

 

Ne használjunk nedves törlőkendőt, mivel a vizes tisztítás során mész rakódik le a felületen, amely nem kívánatos elváltozásokat okoz a felületen.

Ne ápoljuk viasz tartalmú tisztítószerekkel, mivel a viasz a fa felületeken egy idő után eltávolíthatatlan szürkés réteget képez, ezért helyette inkább használjunk intenzív hatású bútorápoló szereket.

A felület tisztításakor ügyeljünk arra, hogy a tisztítószereket ne közvetlenül a bútorra, hanem törlőkebóndőre fújjuk, majd az erezettel párhuzamosan alaposan töröljük át, így a fa visszanyeri eredeti ragyogását.

A bútor felületével ne érintkezzen erős lúg, sav, tartós nedvesség, valamint óvjuk a tartós napfénytől és szemcsés súroló szerektől!

 

konkibutor.hu