Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Hogyan válasszuk ki a tökéletes éjjeliszekrényt?

Konki Fenyőbútor
Hogyan válasszuk ki a tökéletes éjjeliszekrényt?

Az éjjeliszekrény az a bútordarab, amelynél nem ismerünk pardont. Magassága, funkcionalitása, pakolhatósága maximálisan ki kell szolgálnia kényelmünket. Egyszerűen azt várjuk el tőle, hogy egy kényelmes karnyújtásnyira minden olyan szükséges holmihoz hozzáférjünk, ami nélkülözhetetlen lefekvéskor, éjjel, vagy ébredés után.

Milyen „extrákra” van szükségünk?

Ma már léteznek olyan éjjeliszekrények, amelyek különböző extrákkal vannak felszerelve, mint például beépített telefontöltővel, vagy ébresztővel. A klasszikus darabok pedig többnyire csak pakoló felületként szolgálnak. Számba kell venni, milyen holmikat szeretünk magunk mellett tudni. Ha csak egy ébresztőt, papírzsebkendőt és egy pohár vizet, akkor nincs szükség extrákra, de még fiókokra sem. Ennél a lépésnél fontos kérdés az is, hogy egyedül alszunk, vagy megosztjuk-e valakivel az ágyat. Ha igen, akkor az ő szokásait is érdemes figyelembe venni, hogy az ágy két oldalára egymáshoz passzoló éjjeliszekrényt választhassunk.

Teherbírás, terület

Számba kell venni, hogy mekkora terhet pakolunk majd a bútorra. Ha egy szép, robosztus lámpa mellett szeretünk vaskos lexikonokat olvasni, akkor semmi esetre se válasszunk gyenge lábakon álló, vagy vékony műanyagból készült éjjeliszekrényt. Ha biztosra akarunk menni, akkor a legjobb választás a tömör fából készült bútor.

Ha könnyebb, de sokféle holmit tervezünk az éjjeliszekrényen tárolni, akkor válasszunk nagy pakolófelülettel rendelkező darabot, és ebben az esetben hasznos lehet néhány fiók is.

Tárolás

Néhány éjjeliszekrény többes funkciót is ellát. Ez főként kisebb szobákban, lakásokban szokott előfordulni. Ha például nincs hova tenni az alsóneműket, hálóruhákat, akkor egy fiókos éjjeliszekrény sokat segíthet. Ágyban olvasóknak fiók helyett polcos változatokat ajánlunk.

Stílus

Természetesen nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a kiválasztott éjjeliszekrény passzoljon a szoba stílusához és a többi bútorhoz. Szerencsére a nálunk árusított tömör fenyőbútorok többféle pácszínben kaphatók, így nagy eséllyel találhatja meg bárki a neki kedves stílust.

Sérülékenység

Amennyiben háziállat(ok), vagy kisgyerek(ek) is vannak a háznál, akkor nagyobb igénybevételt kell majd elviselnie a bútornak: harapdálás, karmolás, kisautó, sarkok és szélek leütése. Ebben az esetben valamilyen strapabíró anyagot, például fémet, vagy díszítő elemektől mentes tömör fát kell választani. A fóliázott MDF lapokat és a díszes fa bútorokat csak akkor ajánljuk, ha semmi nem veszélyezteti épségüket.

Méretek

Ennél a pontnál kell a legtöbb dolgot megvizsgálnunk: mekkora éjjeliszekrényt válasszunk? Milyen magas az ágy? Mekkora hely van az ágy mellett? Mekkora az ajtó nyílásszöge? Mekkora az ágy felülete?

Kezdjük az első pontnál! Az éjjeliszekrény magasságát az ágy magasságához, vagy ahhoz képest egy-két centivel alacsonyabbra lőjük be, így a legkényelmesebb valamit a szekrény tetejére helyezni, vagy elvenni onnan. Mérjük le előre, mekkora hely van az ágy mellett. Fontos, hogy ha a leendő kisszekrény mellett ajtó van, akkor nyissuk ki az ajtót, és úgy mérjük le a fennmaradt területet.

Az utolsó szempont inkább esztétikai, semmint praktikus. A nagy ágyakhoz a nagy felületű éjjeliszekrények mennek, a kisebb ágyakhoz pedig a kisebb pakolófelülettel rendelkezők.