Blog
A TÖKÉLETES MÉZESKALÁCS receptje!
Tudjuk, hogy a hölgyek ilyenkor már a TÖKÉLETES mézeskalács receptjét vadásszák, a jó hírünk pedig az, hogy nem kell tovább keresni.
A végeredmény egy viszonylag puha, nem túl édes, nem túl fűszeres, formák nagyságától függően 100-150 darab kis kalács, amit az egész család élvezettel fogyaszt majd. Az eredeti receptet a Rama találta ki, a bögrés verziót már Rupáner-Gallé Margó kísérletezte.
A mérce egy átlagos 2,5 dl-es bögre:
- 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
- két – két és fél bögre porcukor (20-25 dkg)
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
- 30 dkg margarin vagy vaj (margarinnal is jó)
- 1 bögre méz (2,5 dl)
- 3 tojás
➜ és akkor most nézzük, lépésről-lépésre a folyamatot:
- A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
- Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott, felkockázott margarint. Elég a mikróban kicsit megolvasztani, majd mikor már kezd megolvadni, kivesszük. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
- Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Mondjuk, míg összekeveredik a liszt a ragacsos anyagokkal. Gyorsan megvan.
- Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrjuk, majd három egyenlő részre osztjuk. ➜ FONTOS: Ha nagyon ragadna, érdemes hozzáadni még egy kis lisztet, hogy lágy legyen, ne ragacsos!
- Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. egy centi vastagra, majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjü. 7-10 perc elég, ha nyers, de semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább többször vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.
Tulajdonképpen ennyi volna. Reméljük, hogy ezzel a rendhagyó blogbejegyzéssel segíteni is tudtunk. Ha esetleg neked volna egy még jobb recepted, alul a kommentekben megoszthatod a többiekkel is.