Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

A TÖKÉLETES MÉZESKALÁCS receptje!

Konki Fenyőbútor
2021.11.11 10:17
A TÖKÉLETES MÉZESKALÁCS receptje!

Tudjuk, hogy a hölgyek ilyenkor már a TÖKÉLETES mézeskalács receptjét vadásszák, a jó hírünk pedig az, hogy nem kell tovább keresni. A legfontosabb szabálya, hogy TILOS 10 PERCNÉL TOVÁBB SÜTNI az alábbi receptet.

A végeredmény egy viszonylag puha, nem túl édes, nem túl fűszeres, formák nagyságától függően 100-150 darab kis kalács, amit az egész család élvezettel fogyaszt majd. Az eredeti receptet a Rama találta ki, a bögrés verziót már Rupáner-Gallé Margó kísérletezte.

A mérce egy átlagos 2,5 dl-es bögre:

  • 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
  • két – két és fél bögre porcukor (20-25 dkg)
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
  • 30 dkg margarin vagy vaj (margarinnal is jó)
  • 1 bögre méz (2,5 dl)
  • 3 tojás

➜ és akkor most nézzük, lépésről-lépésre a folyamatot:

  1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott, felkockázott margarint. Elég a mikróban kicsit megolvasztani, majd mikor már kezd megolvadni, kivesszük. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
  3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Mondjuk, míg összekeveredik a liszt a ragacsos anyagokkal. Gyorsan megvan.
  4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrjuk, majd három egyenlő részre osztjuk. ➜ FONTOS: Ha nagyon ragadna, érdemes hozzáadni még egy kis lisztet, hogy lágy legyen, ne ragacsos!
  5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. egy centi vastagra, majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjü. 7-10 perc elég, ha nyers, de semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább többször vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.

Tulajdonképpen ennyi volna. Reméljük, hogy ezzel a rendhagyó blogbejegyzéssel segíteni is tudtunk. Ha esetleg neked volna egy még jobb recepted, alul a kommentekben megoszthatod a többiekkel is.