Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

HOGYAN rendezd át a RUHATÁRAD évszakváltáskor?

Konki Fenyőbútor
HOGYAN rendezd át a RUHATÁRAD évszakváltáskor?

Ahhoz, hogy mindig rendelkezésre álljanak a szezonális ruhák, évente legalább 2 alkalommal rendszerezd a ruhatárad!

Az időjárás hirtelen változásával ideje, hogy elővegyük a szezonális ruhadarabjainkat. Most, hogy végre itt az új évszak, itt az ideje, hogy felvegyük a gyapjúpulóvereket, kabátokat és téli csizmákat, és tegyük el egy időre a nyári ruhákat, rövidnadrágokat, szandálokat. És mi sem jobb alkalom arra, hogy rendszerezzük a ruhatárat, és eldöntsük, mi az, amit ideje elfeledni, és/vagy újrahasznosítani, vagy elajándékozni.

Kövesd az alábbi tippeket, hogy könnyebbé és gyorsabbá tedd a ruhatár rendszerezését, emellett helyet nyerhetsz a szekrényedben, hogy lásd, mire van igazán szükséged, mire nincs, és mi hiányzik a gardróbodból:

Pontosan mikor érdemes?

Ahhoz, hogy mindig rendelkezésre álljanak az évszaknak megfelelő ruhadarabok, évente legalább 2 ruhatárváltást végezz el. Egyet tél előtt, egyet pedig nyár/tavaszi melegebb időjárás előtt. Az egyes ruhatárcserékre nincs pontos időpont, mivel mindig attól függ, hogy milyen hirtelen köszönt be a tavasz, vagy éppenséggel az ősz.


 Ilyenkor persze ÉRDEMES A CIPŐKE IS FIGYELMET FORDÍTANI, ezeket viszont általában ritkábban dobjuk ki csak úgy, ezért egy-két megfelelő méretű cipősszekrény sem árt, ha van a lakásban.


Szortírozd a ruháidat!

Először is ürítsd ki az összes szekrényedet úgy, hogy előveszed az összes ruhádat. Itt az ideje eldönteni, hogy mit szeretnél megtartani, mit szeretnél elajándékozni, illetve mi az, amit állapotából adódóan nem is érdemes elajándékozni, tehát nem marad más, mint esetleg újrahasznosítani vagy kidobni. Mindig gondolj arra, hogy mennyi idő telt el azóta, hogy utoljára viselted az adott ruhadarabot, és döntsd el, hogy tényleg szükséged van-e rá, vagy csak még több port fog meg a szekrényedben, és helyet vesz el más ruháktól.

Takarítsd ki a szekrényedet!

Ha a szekrényed teljesen kiürült, érdemes egy alapos takarítást végezni, hogy eltávolítsd a hátramaradt port. Sokkal könnyebb és gyorsabb kitakarítani most, hogy üres, mint amikor újra megtöltöd ruhákkal. Egy száraz rongy is általában elég ehhez a művelethez.


➜ Mindenki életében ELJÖN AZ A PONT, amikor már nem elég szortírozni, nincs mit kidobni és egyszerűen nem lehet már többről lemondani. Ilyenkor az egyetlen bevált módszer egy masszív fenyő ruhásszekrény vagy komód!


A fiókokról se feledkezz meg!

Csak olyan dolgok legyenek a szekrényünkben, amelyeket az adott szezonban használni fogunk. Ez pedig a szekrényünk fiókos részeire is ugyanúgy vonatkozik. Javasoljuk, hogy típus és szín szerint rendszerezd a ruhákat, ez megkönnyíti a mindennapokat, amikor eldöntöd, hogy mit vegyél fel és hogyan kombináld. Ha vannak olyan fogasok vagy dobozok, amelyekre ebben a szezonban már nincs szükséged, tedd el őket a többi ruhával együtt, hogy ne foglaljanak helyet a szekrényedben.

Nem mindegy, hogy tárolod!

Mielőtt elrakod a ruhákat, győződj meg róla, hogy azok makulátlanul tiszták. A foltok idővel csak rosszabbodnak, így az a folt, ami most még kezelhető, később problémás is lehet, amikor néhány hónap múlva újra előveszed a ruhadarabot. Arról nem is beszélve, hogy az ételfoltok vagy morzsák a zsebekben a kártevőket is vonzza. Ha frissen pakolod el őket, meghosszabbítod a ruháid élettartamát. Mosás után győződj meg róla, hogy teljesen szárazon teszed el, így megelőzve a kellemetlen szagokat, penészedést/dohosodást. A vasalást viszont nyugodtan kihagyhatod, úgyis gyűrött lesz a következő ruhatár váltáskor.

Használj műanyag ládákat!

A következő kérdés amit úgyis feltettél volna magadnak, hogy ugyan mibe rakd? Jobb inkább műanyag, mint fa, papír vagy kartondobozokban tárolni, mert ez az anyag teljesen vízálló, és a legjobb védelmet nyújtja az esetleges kártevők ellen. Ha viszont biztos vagy benne, hogy úgyis a lakás valamely tökéletesen vízálló pontján akarod elrakni, és még a dizájnt is szem előtt tartanád, (mert hát, ha tároló, akkor nézzen ki jól) a webshopunkban található néhány tökéletesen zárható láda. 

(Forrás: Voyetre.com, TheConceptWardrobe.com // Borító: @priscilladupreez)