Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Hogyan tisztítsuk matracunkat, hogy az állagát is megóvjuk?

Konki Fenyőbútor
Hogyan tisztítsuk matracunkat, hogy az állagát is megóvjuk?

Életünk harmadát a matracunkon töltjük, ezért különös figyelmet kell fordítanunk a tisztántartására. A megfelelő eljárással távol tarthatók az allergén anyagok, és hosszú évekig megőrizhetjük a matrac frissességét, állagát. A rendszeres tisztítás mellett fontos, hogy a kisebb „balesetek” nyomait is gyorsan eltüntessük, nehogy túlságosan magába szívja a folyadékot a matrac anyaga, vagy, hogy helyrehozhatatlan, csúnya foltot hagyjon. A jó hír, hogy a matractisztítás egyáltalán nem bonyolult, és nem kell hozzá semmilyen különleges tisztítószer.

Vetkőztessük le az ágyat

Először is, hogy hozzáférjünk a matracunkhoz, minden dekorációt, paplant, lepedőt és párnát le kell szednünk. Ha már kitisztítjuk a matracot, az ágyneműhuzatot is cseréljük le!

Szedjünk le mindent a matracról

Nem elég csak azokat a huzatokat levenni, amelyeken közvetlenül fekszünk. Ha használunk matracvédő huzatot, illetve más textíliát, vagy nejlont, akkor azokat is szedjük le. Csupaszítsuk le teljesen a matracot.

Essünk neki a tisztításnak

Miután mindent bedobtunk a mosógépbe, nekiállhatunk a matractisztításnak. Elsőként jól porszívózzuk ki a matrac mindkét oldalát! Ez eltávolítja az atkákat, a port, a hajszálakat, és a bőrdarabkákat a matracról. Használjunk széles porszívófejet, és előtte bizonyosodjunk meg arról, hogy nem koszos-e fej keféje!

Tüntessük el a friss foltokat

Bármilyen friss szennyeződés került a matracunkra, azonnal tisztítsuk meg tőle! Először egy hideg vízzel nedvesített ronggyal itassuk fel a folyadékot! Ne dörzsöljük, csak óvatosan nyomkodjuk meg a matracot!

Jöhetnek a régebbi szennyeződések

Ha a frissek felitatásával végeztünk, keressük meg a már száraz foltokat, és egy fogkefe segítségével tisztítsuk meg azoktól a matracot! Keverjünk össze két evőkanálnyi hidrogén-peroxidot egy evőkanálnyi mosogatószerrel egy kisebb edényben. Mártsunk bele egy használaton kívüli fogkefét, majd azzal dörzsöljük bele a kikevert tisztítószert a matrac foltjaiba. Ezután száraz ronggyal itassuk fel a habos tisztítószert a matracról! A memóriahabos matracok esetében a lehető legkisebb mennyiséget használjuk, mert a memóriahabot nem érheti nagyobb nedvesség! Ez a megoldás az étel-ital foltokat tudja hatékonyan eltávolítani.

(Forró: @muukii)

Ha még maradtak foltok…

Az úgynevezett biológiai szennyeződések (pl. testnedvek) eltávolítására enzim tisztítóra lesz szükségünk. Ezt ne vigyük fel közvetlenül a matracra, a spray-t inkább egy rongyra irányítsuk, és azzal vigyük fel a matrac felületére az enzimet. Hagyjuk állni legalább 15 percet. Ezután hideg vízzel nedvesített ronggyal tisztítsuk meg a matracot! A módszer a testnedvek eltávolításán kívül olyan makacsabb szennyeződések ellen is használ, mint az olaj, vagy a zsír.

Illatosítás

Miután megtisztítottuk a foltoktól matracunkat, hintsünk szódabikarbónát az egész matracra! Ha szeretnénk valamilyen különleges illatot kölcsönözni matracunknak, akkor keverjük össze a szódabikarbónát valamilyen illatolajjal, és azt permetezzük a matracra. Ezután hagyjunk neki legalább fél órát, ez idő alatt lebomlanak a savak, a szagok semlegesednek, és felszívódik a maradék nedvesség is a tisztítás után. Ezután porszívózzuk át újra a matracot!

Szellőztessünk

Készen is vagyunk a tisztítással. Matracunknak ezután már csak friss levegőre van szüksége. Ha módunkban áll, tegyük ki a szabadba (erkélyre, teraszra) a matracot, és hagyjuk, hogy alaposan átjárja a friss levegő. Így biztosak lehetünk abban, hogy semmi nedvesség nem marad benne.

Vissza az ágyba

Néhány órás szellőzés után visszavihetjük a matracot. Húzzuk rá először a matracvédő huzatot, és a korábbiakhoz képest 180 fokkal forgassuk át, úgy tegyük a helyére a matracot! Félévente tanácsos átforgatni a matracot, hogy egyenletes terhelést kapjon. Ha ezzel megvagyunk, jöhet rá a friss, finom ágynemű. Így biztosan kellemes és pihentető lesz az alvás!

(Forrás: Wikihow)