Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Hogyan válasszunk gyerek matracot?

Konki Fenyőbútor
Hogyan válasszunk gyerek matracot?

Első nekifutásra egyszerű a válasz: méretben passzoljon az ágykerethez. De ahogy kicsit jobban beleássuk magunkat a matracok világába rájövünk, hogy ennél jóval összetettebb kérdéssel állunk szemben. Kemény legyen vagy puha? Szivacs vagy kókusz? Esetleg rugós? Netalán BIO? Segítünk rendet tenni az információk áradatában.

A kínálat nagy és nehéz a döntés, de érdemes jól átgondolni a vásárlást, hiszen a gyerekek számára minden más korosztálynál fontosabb a minőségi alvás. Mivel ők folyamatos növekedésben vannak mind mentálisan, mind fizikálisan, az éjszakai pihenés az az időszak, amikor az agyuk rendet rak  a rengeteg információ között amit aznap tanultak és ilyenkor tud a szervezetük mint egész regenerálódni és fejlődni. Mik azok a kulcskérdések tehát amiket érdemes átgondolni mielőtt letesszük a voksunkat egy matrac mellett?

Mekkora méretet válasszunk?

A helyzet akkor kezd bonyolódni, mikor le kell cserélni a babaágyat. Ekkor dönthetünk fix méretű, vagy rugalmasan hosszabbítható gyerekágy és matrac mellett. Itt azt kell eldönteni, hogy zavarja-e a kisgyermeket ha nagy helyen kell aludnia, vagy pont élvezi hogy sok tere van, mert gyakran forgolódik éjszaka. Azoknak a gyerekeknek akik érzékenyek arra, hogy kicsi kuckós helyen aludjanak, érdemes a bővihető matracot és ágykeretet választani, mivel így a növekedését a fekhelye is szépen végigköveti majd. Ha viszont a nagy teret élvezi a kisgyermek, nyugodtan válasszunk nagyobb fix méretű ágyat, így nem kell tárolnunk a bővíthető matrac tartozékait sem.

Milyen legyen a matrac tömörsége?

Ez egy fontos szempont mert minél tömörebb, minél sűrűbb egy matrac szerkezete, annál tartósabb, annál ellenállóbb lesz. Egy jó módszer a megfelelő tömörség megállapítására, ha két tenyerünk között megpróbáljuk összenyomni a matracot és ha ez könnyedén sikerül, akkor nagyvalószínűséggel nem lesz elég tartós, rövid időn belül összeesik.

Milyen anyagból legyen?

Ez az a pont, ahol leginkább el lehet veszni. Ugyanis rengeteg a kínálat, amit régen jónak tartottak, az mára elavult és így tovább.

Nézzük elsőként a szivacs matracokat. Fontos tudni, hogy szivacs és szivacs között hatalmas különbségek vannak. A mai modern szivacs matracok már nem szivacsból, hanem egy sokkal nagyobb sűrűségű anyagból, ún. hideghabból készülnek, így nem könnyű kifeküdni őket, nagy ellenállásúak és jól szellőznek. Jó választás gyermekek számára is.

A kókusz matracok mellett szól, hogy nagyon jól szellőznek, keménységük miatt kellő alátámasztást nyújtanak a gyermekek növekedésben lévő csontjainak. Természetes, BIO alapanyagból készülnek és készítésük során sem keletkeznek olyan anyagok, melyek károsítják a környezetet.

A táskarugós matracok is teljesen mások manapság, mint régi társaik. Már nincsenek nyikorgó hangok és attól sem kell tartani, hogy a matracra huppanás után még másodpercekig érezzük a matrac rugózását. A legtartósabbnak mondott matractípusok, mivel a rugók acélból vannak. Minél több rugót tartalmaz egy matrac, annál tartósabb lesz.

Milyen legyen a matrac huzata?

Mivel a gyerekeknél még sokáig előfordulhatnak balesetek alvás közben, fontos hogy a matracnak magas hőfokon mosható huzata legyen és hogy ne engedje át a nedvességet. Érdemes olyan anyagösszetételű huzatot választani, mely ellenáll a nemkívánatos mikroorganizmusoknak és gátolja az atkák megtelepedését.