Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Hogyan védjük meg bútorainkat a macskakaparások ellen? – 10 tipp, ami biztosan beválik

Konki Fenyőbútor
2018.02.05 10:51
Hogyan védjük meg bútorainkat a macskakaparások ellen? – 10 tipp, ami biztosan beválik

A macska soha nem fogja elveszteni a karmolászó ösztönét, de egy kis szeretettel és törődéssel megtaníthatjuk neki, hogy ez hol megengedett a lakásban.

Macskánk minden pihe-puha és hízelgő tulajdonságát leszámítva ott lapul az ősi ösztön: elpusztítani a bútort! Lehet az kárpitozott, bőr, vagy fa bútor, a macska karmainak mindegyik megadja magát. De vajon szándékosan tenne nekünk rosszat kedvencünk? Szó sincs erről.

A karmolászás a macskák természetes ösztönéhez tartozik. A természetben ez az egyik jelzésük arra, hogy a terület hozzájuk tartozik. Ezen kívül így tartják karban karmaikat, így élesítik azokat, hogy aztán ha harcra kerül sor, biztosan felülkerekedjenek.

Sok házi kedvenc él együtt a lakásban gazdáival. Így, ha a fekhelye, az etetőtálja, és az alom is a közelben van, miért ne lenne ott a karmolászó helye is?

Jelöljünk ki neki egy olyan felületet, amit bátran kaparhat

A macskát nem lehet megtanítani arra, hogy ne karmolja a bútorokat, ha nincs felkínálva neki egy hely, amit szabadon kapirgálhat. Ezért célszerű valami számára figyelemfelkeltő dísszel, jelzéssel ellátni azt a mászókát, vagy cicabútort, amit kaparászásra szánunk. Jó lehet például valamilyen csörgő, fénylő, mozgó dísz erre a célra.

Használjunk játékokat

A hangok, a szagok, és az érdekes anyagok mind-mind izgatják a cicák fantáziáját és előcsalogatják a bennük szunnyadó vadállatot. Ha nem játszik, és nem tölti ki energiáját a játékokon, akkor a bútoron fogja, ez szinte biztos.

Kakasülő

Egy ablakpárkányba készített macska fekhely hosszú időre le tudja kötni a cicát. Így sokat nézelődhet kifelé az ablakon. Csak arra vigyázzunk, hogy ki ne essen, amikor hirtelen utánaeredne egy kismadárnak, vagy mókusnak, ezért tartsuk csukva az ablakot, ha kedvencünk éppen ott időzik!

Alufólia

Ideiglenesen az azonnali hatás kedvéért bevonhatjuk bútorunk veszélyeztetett részét némi alufóliával. Ennek anyagát és hangját ki nem állhatják a macskák, így hamar elmegy majd a kedve attól, hogy ezt kapirgálja.

Manikür!

Karban kell tartani a karmokat. Ha rendszeresen visszavágjuk az éles karmokat, nem tudnak majd akkora kárt tenni. Ráadásul egy idő után kifejezetten várni fogja kedvencünk a kezelést, főleg, ha a végén valamilyen finom falattal jár együtt.

(Fotó: @serejaris)

Ha gonoszkodni szeretnénk…

Kössünk egy felfújt léggömböt a bútorra! Ha a karmolászástól kidurran, biztosan jó időre elijeszti a környékről a cicát. Ennél a kísérletnél azonban legyünk mindig a közelben, nehogy lenyeljen egyet a gumi darabokból!

Tartsunk magunknál vízzel teli spray-t

Elrettentésre egy flakon vízzel teli spray is megteszi. Hátránya, hogy csak akkor használ, ha éppen rajtakapjuk a cicát karmolászás közben.

Illatosító

Hasonló, de talán hosszabb időre nyújt segítséget az illatosító spray. A macskák nem szeretik a citrusos illatokat, így ha azzal fújjuk be a bútort, nem lesz kedve a közelben kaparászni.

Csapda

Tegyünk valamilyen hangos; csörgő, csilingelő, dudáló hangú csapdát a bútorunk közelébe, hogy az elijessze a cicát, ha nekiállna karmolászni. Ha mégsem ijed meg tőle, bennünket legalább riasztani tud a csapda, és közbe tudunk lépni.

Tegyük el a segítségeket

Ha a cica valamilyen magas helyen szeret karmolászni, mondjuk a könyvespolc tetején, akkor tisztítsuk meg a környéket: vigyük el a környékről az összes széket, fotelt, kis asztalt, minden olyat, amit ugródeszkának használhat.

A legkézenfekvőbbről, a karom eltávolításról szándékosan nem írtunk. Ez az eljárás ugyanis nemcsak, hogy nem humánus, hanem egyenesen kegyetlen. A karomtalanítás nemcsak fizikai, de lelki sérülést is okozhat a macskának.