Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Hogyan védjük meg bútorainkat a macskakaparások ellen? – 10 tipp, ami biztosan beválik

2018.02.05 10:51
Hogyan védjük meg bútorainkat a macskakaparások ellen? – 10 tipp, ami biztosan beválik

A macska soha nem fogja elveszteni a karmolászó ösztönét, de egy kis szeretettel és törődéssel megtaníthatjuk neki, hogy ez hol megengedett a lakásban.

Macskánk minden pihe-puha és hízelgő tulajdonságát leszámítva ott lapul az ősi ösztön: elpusztítani a bútort! Lehet az kárpitozott, bőr, vagy fa bútor, a macska karmainak mindegyik megadja magát. De vajon szándékosan tenne nekünk rosszat kedvencünk? Szó sincs erről.

A karmolászás a macskák természetes ösztönéhez tartozik. A természetben ez az egyik jelzésük arra, hogy a terület hozzájuk tartozik. Ezen kívül így tartják karban karmaikat, így élesítik azokat, hogy aztán ha harcra kerül sor, biztosan felülkerekedjenek.

Sok házi kedvenc él együtt a lakásban gazdáival. Így, ha a fekhelye, az etetőtálja, és az alom is a közelben van, miért ne lenne ott a karmolászó helye is?

  • Jelöljünk ki neki egy olyan felületet, amit bátran kaparhat

A macskát nem lehet megtanítani arra, hogy ne karmolja a bútorokat, ha nincs felkínálva neki egy hely, amit szabadon kapirgálhat. Ezért célszerű valami számára figyelemfelkeltő dísszel, jelzéssel ellátni azt a mászókát, vagy cicabútort, amit kaparászásra szánunk. Jó lehet például valamilyen csörgő, fénylő, mozgó dísz erre a célra.

  • Használjunk játékokat

A hangok, a szagok, és az érdekes anyagok mind-mind izgatják a cicák fantáziáját és előcsalogatják a bennük szunnyadó vadállatot. Ha nem játszik, és nem tölti ki energiáját a játékokon, akkor a bútoron fogja, ez szinte biztos.

  • Kakasülő

Egy ablakpárkányba készített macska fekhely hosszú időre le tudja kötni a cicát. Így sokat nézelődhet kifelé az ablakon. Csak arra vigyázzunk, hogy ki ne essen, amikor hirtelen utánaeredne egy kismadárnak, vagy mókusnak, ezért tartsuk csukva az ablakot, ha kedvencünk éppen ott időzik!

  • Alufólia

Ideiglenesen az azonnali hatás kedvéért bevonhatjuk bútorunk veszélyeztetett részét némi alufóliával. Ennek anyagát és hangját ki nem állhatják a macskák, így hamar elmegy majd a kedve attól, hogy ezt kapirgálja.

  • Manikür!

Karban kell tartani a karmokat. Ha rendszeresen visszavágjuk az éles karmokat, nem tudnak majd akkora kárt tenni. Ráadásul egy idő után kifejezetten várni fogja kedvencünk a kezelést, főleg, ha a végén valamilyen finom falattal jár együtt.

  • Ha gonoszkodni szeretnénk…

Kössünk egy felfújt léggömböt a bútorra! Ha a karmolászástól kidurran, biztosan jó időre elijeszti a környékről a cicát. Ennél a kísérletnél azonban legyünk mindig a közelben, nehogy lenyeljen egyet a gumi darabokból!

  • Tartsunk magunknál vízzel teli spray-t

Elrettentésre egy flakon vízzel teli spray is megteszi. Hátránya, hogy csak akkor használ, ha éppen rajtakapjuk a cicát karmolászás közben.

  • Illatosító

Hasonló, de talán hosszabb időre nyújt segítséget az illatosító spray. A macskák nem szeretik a citrusos illatokat, így ha azzal fújjuk be a bútort, nem lesz kedve a közelben kaparászni.

  • Csapda

Tegyünk valamilyen hangos; csörgő, csilingelő, dudáló hangú csapdát a bútorunk közelébe, hogy az elijessze a cicát, ha nekiállna karmolászni. Ha mégsem ijed meg tőle, bennünket legalább riasztani tud a csapda, és közbe tudunk lépni.

  • Tegyük el a segítségeket

Ha a cica valamilyen magas helyen szeret karmolászni, mondjuk a könyvespolc tetején, akkor tisztítsuk meg a környéket: vigyük el a környékről az összes széket, fotelt, kis asztalt, minden olyat, amit ugródeszkának használhat.

A legkézenfekvőbbről, a karom eltávolításról szándékosan nem írtunk. Ez az eljárás ugyanis nemcsak, hogy nem humánus, hanem egyenesen kegyetlen.  A karomtalanítás nemcsak fizikai, de lelki sérülést is okozhat a macskának.