Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Hova tegyem a TV-m?

Konki Fenyőbútor
Hova tegyem a TV-m?

Néhány évtizeddel ezelőtt a nappali dísze volt a TV. A foteleket, kanapékat a készülék felé fordították a családok, és az egész szoba berendezése az akkor még dobozos monstrumok köré volt kialakítva. Ez azóta gyökeresen megváltozott. Ma már csak néhány centi mélyek a TV-k, és a lakberendezésben korántsem kap már akkora hangsúlyt. Sőt, inkább szekrénybe zárjuk, vagy más módon rejtjük el, hogy belesimuljon a környezetbe.

A LED és plazma tévék megjelenése sokat segített a nappali helykihasználásában. Ma már nem kell neki egy 1X1 méteres teret kihasítani a szobából. Tehetjük keskenyebb komódra, szekrényre, vagy akár a falra is fellógathatjuk; számtalan lehetőség nyílt meg.

Természetesen a TV még mindig fontos szerepet tölt be az otthoni kikapcsolódásban, ezért elsőként fontos olyan helyet találnunk neki, ami a mi kényelmünket is szolgálja.

Áram

Először is le kell szűkítenünk a lehetséges helyek körét azokra, ahol található a közelben áramforrás. Amennyiben van beltéri egység, vagy DVD, esetleg Blue-Ray lejátszó, játékkonzol, akkor azok áramforrására is gondolni kell. Így jobb, ha több konnektor is van a kiválasztott helyen. Más esetben jöhet a nem túl szép látványt adó hosszabbító.

Magasság és távolság

A legjobb szemmagasságba, kb. 120 centi magasságba elhelyezni a tévét, hogy ne tekeredjen ki a nyakunk. Természetesen ez a magasság a távolság növelésével nőhet, ha elég nagy a nappali. Általában a TV képernyő átmérőjének kétszeresével kell számolni távolságban, ha nem akarjuk, hogy szemünknek megterhelő legyen a tévézés.

Fókuszpont

Ahogy a bevezetőben is írtuk, ma már nem divatos úgy beállítani a TV-t, hogy az a szoba középpontja legyen. Erre figyelnünk kell akkor, amikor kiválasztjuk a helyét. Például egy szép nagy ablak, vagy kandalló közelébe nem érdemes tenni. Persze ilyenkor is elsőbbséget élvez a kényelem, ezért vannak olyan helyzetek, amikor felül kell írni ezt a szabályt.

Rejtsük el

Ha rendelkezünk szép nagy, legalább kétajtós szekrénnyel, akkor ide is elrejthetjük a TV-t. Ezt a módszert főként irodákban, vagy többfunkciós szobákban alkalmazzák. Ügyeljünk arra, hogy hátul legyen hely a kábelek kimenetének. Ha nincs lyuk a bútor hátlapján, akkor fúrjunk rá egyet.

„Ágyazzuk be”

Persze nem az ágyba, hanem festmények, fotók, vagy könyvek közé. Ha nagyobb készülékről van szó, akkor érdemes a falra szerelni, és függő polcokkal, és képekkel körbevenni. A kisebb méretű tévéket akár könyvespolcra, könyvek közé is el lehet helyezni.

Ha már megvan a tökéletes helyszín, és a méretekkel is tisztában vagyunk, nincs más dolgunk, mint kiválasztani a szoba stílusához leginkább illeszkedő bútort. Ide kattintva a klasszikus TV szekrények, itt pedig álló és függőpolcok találhatók. Csak a fantázia szabhat határt!