Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

ÍGY HŰTSD A LAKÁST, ha nincs légkondid!

Konki Fenyőbútor
ÍGY HŰTSD A LAKÁST, ha nincs légkondid!

Hát itt van, nehezen, ámde megérkezett a kánikula. Akik nem sajnálnak beruházni egy komolyabb összeget és még időben lépnek, már felszereltették a légkondit, viszont sokan vannak, akik vagy most még nem, vagy nem is akarnak ilyet. De ne pánikolj, mert bár a nyár egyre melegebb lesz, vannak tutira bevált házi módszerek arra, hogy elkerült a hőgutát a lakásban.

Ne engedd be a napfényt!

Amikor reggel elindulsz otthonról, egyszerűen csak ne engedd, hogy beszűrődjön napközben a fény. Húzd le a redőnyöket, húzd be a sötétítőfüggönyöket, így mire hazaérsz, kellemes húbös, de legalábbis sokkal hűvösebb hőmérséklet fogad majd. Próbáld ki!

Használj ventillátort!

Egy állandó és működő megoldás. Egyrészt vannak a hagyományos ventilátorok, ezek viszont egy "légmentes" helyiségben nem működnek túl hatékonyan, a bent lévő levegőt kavargatják. Ha az egyébként is oxigénhiányos és meleg, ez csak átmenetileg jó, de főleg úgy, ha közvetlen magadra fújatod. Ez viszont nem csak kellemetlen izomygyulladásokhoz és ízületi problémákhoz vezethet, de ebben a kánikulában is megfázást okozhat. Vannak azonban olyanok, melyekbe jeget vagy vizet tölthetsz, ezek permetet fújnak, így párásítják a levegőt. Jóval olcsóbb, mint egy klímát beszereltetni, de jó pár ezer forinttal drágábbak, néha több tízezer forinttal is mint egy hagyományos. Mérlegeljünk, de főleg azt kell felmérni, mekkora az a terület, amit feltétlen hűtenünk kell.

Főzz kora reggel vagy este!

Valamit valamiért. Ahhoz, hogy ne váljon pokollá a konyha és a lakás délre, korán kell megfőzni az ebédet. De a jó hír, hogy korábban is világosodik, így jó esetben csak keveset kell lámpafényben főznöd. De van ennél egy még jobb ötletünk: készítsd a szabadban, bogrács vagy grill formájában!

Csavard fel a szőnyeget még ma... de ne éjjel!

Egyrészt a gyakori hidegvizes feltörlés sokat segít a lakás hűtésén, másrészt a szőnyegek megfogják a meleget, és nem eresztik azt. Tehát ahol lehet és nem válik a lakásod összeképe nagyon ízléstelenné és élhetetlenné, távolítsd el a szőnyeget. Majd visszakerül, amikor lehül az idő. Mondjuk októberben :D

Neked van még valami okos tipped? Oszd meg kommentben velünk!

(Borító: karisheacreative.com)