Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Matracvásárlás előtt állok, MIT TEGYEK?

Konki bútor
Matracvásárlás előtt állok, MIT TEGYEK?

Rengeteg gyártó, rengeteg fajta matraccal jelenik meg a piacon. Mi egy általános segítséget nyújtunk ezen az oldalon, a főbb irányelveket vesszük figyelembe, hogy minél könnyebben, tudatosabban, tervezett módon tudjon dönteni a későbbi fekhelyéről.

Minden matracgyártónak sávosan épül fel a kollekciója. Kezdődik az olcsó alaptípussal, ezek általában gyerekmatracok, kisebb terhelhetőségre, alacsonyabb magasságban (12-14 cm). Ezután folytatódik a közép kategóriával, amit tovább tudunk osztani alsó- és felső középkategóriára is. Az alsó középkategória ifjúsági matracnak vagy kisebb testtömeggel rendelkező felnőtteknek megfelelőek. A felső középkategóriában kezdődnek igazából a megfelelő felnőtt testtömegre szabott matracok. Itt már árban is széles eltérés lehet a felhasznált alapanyagoktól függően. A sor legvégén pedig a kifejezetten luxuskategóriás matracok vannak, amit viszont nem mindenhol megtalálható.

NÉZZÜK ÁT RÉSZLETESEBBEN!

Először mindenkinek van elképzelése az előző ágyához viszonyítva milyen keménységű felületen akar aludni. Sokan szeretik a középkemény-kemény matracokat, ezt azok választják, akik előtte is hasonlót használtak csak eljárt felette az idő. Aki azonban puhán aludt eddig, annak nagyon szokatlan lesz a keményre való váltás, ezért ezt csak indokolt esetben javasoljuk. 

Még mielőtt hirtelen felindulásból matracot vásárolna bárki, fel kell tennie a kérdést magának: egyszemélyes, vagy kétszemélyes matracot szeretne venni? Csak azért fontos kérdés ez, mert mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is.

Franciaágyba két darab egyszemélyes matrac vásárlását az alábbiak figyelembevétel tudjuk ajánlani:

  • A párok közötti testsúlykülönbség, így az alvási rendszer csak két különböző felépítésű vagy keménységű matraccal alakítható ki ergonómiailag megfelelően.
  • A párok komfortigénye nem egyezik, magyarul mindkét félnek másmilyen matrac tetszik, azonos magasság mellett ez akár lehet két különböző alapanyag is (pl.: hideghab és memory).
  • Matracunkat szeretnénk állítható ágyráccsal használni.
  • Az egyik félnél előbb elhasználódik a matrac, ebben az esetben egyik matracot kell csak cserélni.
  • Könnyebben tisztítható, fordítható, nem kell erőlködni és a csillárt is megóvjuk forgatás közben... :)

Hátránya: így drágább és ha a matracnak van szegélye az zavaró lehet középen.

A testtömeg alapján meg lehet határozni, hogy kb. milyen keménységű matracra van szükség. Nagyobb testtömegre a keményebb matracok javasoltak, ennek ellenére lehet, hogy nem szereted a kemény fekhelyet, hanem a puhábbat, így itt speciális, rugalmas, nagy teherbírású habokból készült matracot kell választani. Ha nem habmatracról van szó, ilyen esetben rugós betéteknél vastagabb és sűrűbb rugótesttel ellátott matracot javasoljuk.  Mi a megfelelő matrac kiválasztásában is segíteni tudunk! 

Mindig győződjünk meg róla, hogy a kinézett ágybetét milyen terhelhetőségű, hiszen ha pl. 90 kg -ig terhelhető, de tudjuk magunkról, hogy bőven ez felett van a testtömegünk, akkor számíthatunk rá, hogy fél év múlva a matrac elkezd gödrösödni. Mindig a testtömegünk felett 10-20kg-al magasabb terhelhetőségű matracot válasszunk, hogy biztosra menjünk. Kisebb testömegűeknek természetesen lehet nagyobb eltérés is a matrac terhelhetőségének felső határa között. Pl. 70 kg-os személy nyugodtan használhatja a 130 kg-ig terhelhető matracot, ha azt kényelmesnek és az alvási szokásának megfelelőnek ítéli meg.

Alapjaiban a leggyakoribb alvási helyzet teszi egyértelművé az ideális matrackeménységét!

Ha hanyatt fekve alszol, akkor keményebb ágyra van szükséged. Ebben a testhelyzetben a testsúly az egész ágy felületén oszlik el, de a gerincnek erős alátámasztásra van szüksége.

Ha hason fekve alszol, akkor válassz közepesen kemény matracot, amely felveszi a tested alakját, és egyenletesen osztja el a testsúlyt. Számodra ez a legmegfelelőbb matrac, a puhaság és a keménység gondosan kialakított kombinációja kényelmet, mégis kiváló gerinc alátámasztást biztosít.

Ha oldalt fekve alszol, akkor válaszd a legpuhább matracot, hogy védd a vállad, csípőd és a bokád. A túl kemény matracon való alvás zavarhatja a vérkeringést, ezért egész éjszaka forgolódni fogsz, vagy akár többször fel is ébredhetsz.

Ha többféle testhelyzetben alszol, akkor azt tanácsoljuk, puha vagy közepesen kemény matracot válassz magadnak, amely nem sérti a kiálló testrészeket (vállat, csípőt, térdet, stb...) Ha aggódsz, hogy esetleg nem jól döntesz, akkor vásárolj kicsit keményebb matracot és ha később puhábbá szeretnéd tenni, akkor lehet vásárolni rá memory vagy latex felületjavítót, ezáltal puhábbá varázsoljuk a matracot. Fordítva már problémásabb, a puha matracot sokkal nehezebb utólag keményebbé tenni.

ÜZLETÜNKBEN NYUGODTAN KIPRÓBÁLHATJA A MATRACVÁLASZTÉKOT!

El kell döntened, hogy rugós vagy rugómentes matracon szeretnél aludni. Mindkét matracfajtában megtalálod az ideális félkemény, kemény, illetve puha matracot. Ebben az esetben is sávosan építik fel a metracgyártók a kollekciójukat.

Ha fáj a hátad, derekad, illetve gerincproblémáid vannak, akkor ortopéd matrac választása javasolt.

Ha allergiás vagy a házi poratkára, akkor antiallergén matracra, párnára van szükséged. Ez általában az olcsó matracok kivételével már az összes ágybetét tudja.

Előre tisztázd magában, hogy mégis mennyi az az összeg, amit szeretnél illetve tudnál egy matracra szánni! A matrac árát növelő tényező lehet, hogy milyen huzatba helyezed. Egy egyszerű pamut huzat lényegesen kedvezőbb, mint ami ezüst szállal átszőtt, illatanyaggal átitatott, 3D steppelésű. Amennyiben nincs ilyenre igényed elég az egyszerűbb huzat is, akkor is azt javasoljuk, ne a legolcsóbb változat legyen! A jó matracok sokszor jobb, drágább külső borítást kapnak, ezért ez is lehet valamilyen szinten értékmérő.

Milyen ágyba helyezed? Mennyire magas a matrac? Kiemelkedik-e eléggé az ágyból? Mind-mind fontos kérdések, amiket átbeszélve velünk sokkal könnyebb lesz a MEGFELELŐ választás.  Vásárlóinkat, ha igény van rá, sosem hagyjuk magára a bizonytalanságban! 

Nagyon fontos, hogy ne otthon derüljön ki, hogy a matrac alacsony és az ágy lábvégénél, ha leülünk, töri a combunkat. Ez azt jelenti, hogy bizony minimális felkészültséggel kell érkezni, hogy együtt, közösen tudjunk dönteni a legmegfelelőbb matracról. Aki magas támlás ágyban gondolkodik ott természetesen nincs ez a probléma.

A matracot megfelelő rácsra érdemes helyezni, semmiképpen sem javasoljuk OSB vagy egyben bútorlapra való helyezését, mert a testhő nem tud szabadon áramolni, hőhíd keletkezik a matrac és a lap találkozásánál és befülled. A nálunk található franciaágyak mindegyike ezért van direkt rácsosan kialakítva. A rácsozatra olykor érdemes egy rossz lepedőt helyezni, ez a matracot megvédi a koszolódástól alulról, de egyébként a matracok huzata levehető, mosható.

A matracokat az üzletekben ne csak úgy próbálja ki, hogy ököllel vagy a térdével benyomja a szélén, mert ez csalóka lehet.  Tessék végigfeküdni a matracon!  Az alvási pozíciónkban töltsünk el pár percet legalább a szimpatikusnak ítélt matracokon. 

Ha hátproblémákkal küzdesz, kérd orvosod segítségét a megfelelő matrac kiválasztásához!

A hátfájás rendkívül gyakori, az emberek 60-70 százalékát érinti. A fájdalom többek között eredhet a csigolyatestekből, vagy a közöttük elhelyezkedő porckorongokból illetve kisízületekből, a gerinc melletti szalagokból, izmokból, ideggyökökből és a belső szervekből (vese, aorta, gyomor) is kisugározhat. A hátfájás létrejöhet egy-egy rossz mozdulat, vagy nagyobb megerőltetést követően (ilyenkor általában izom eredetű a fájdalom), de utalhat különböző gerincbetegségekre is, mint például gerincsérvre, a csigolyák kopására, a gerinc fokozott oldalirányú görbületére, túl szűk gerinccsatornára, csontritkulásra, illetve az emiatt fellépő törésre. Másrészt (és ma már ez a gyakoribb), a többségében ülő életmód az alapja a hátfájás kialakulásának, ugyanis kedvezőtlen terhelés éri a gerincoszlopot.

Mit tehetsz hátfájás esetén?

Az erős hátizmok tehermentesitik a gerincet. Ezért szükséges a hátizomzat edzése hátfájásos panasz esetében, ami speciális háti tornával vagy megfelelő, rendszeresen folytatott sportolással lehetséges. Erre alkalmas pl. az úszás, és a szertorna. Mindemellett kialakulhat megfázáskor is, általában a nem megfelelő öltözködés miatt. A helyes testtartásról, emelésről, megfelelő mozgásról érdemes többet tájékozódni és azt betartani, korunknak és egészségi állapotunknak megfelelően.

Reméljük, hogy tudtunk támpontokat adni a legjobb választáshoz! ;)