Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Miért nem mindegy, milyen paplant választunk?

Konki Fenyőbútor
2018.01.08 13:28
Miért nem mindegy, milyen paplant választunk?

Röviden azért, mert szeretnénk kipihenten ébredni. Ehhez pedig nélkülözhetetlen egy számunkra tökéletes paplan. Télen a hideg, nyáron a meleg ellen kell, hogy védjen. De kinek mi a hideg, és mi a meleg? Ezért nem egyszerű a választás.

Egyszerűbb a helyzet, ha egyedül alszik, vagy párjával, de külön-külön paplannal. Ilyenkor csak a saját komfortérzetét kell szem előtt tartania. Ha szereti a hűvösebb éjszakákat, vagy a hálóban az átlagosnál magasabb hőmérséklet az uralkodó, akkor vékonyabb paplant kell választani és vastagabbat, ha fázósabb típus, vagy hűvösebb a háló hőmérséklete.

Léteznek téli és nyári paplanok is. Mindkettő esetében a szigetelés a fő szempont. Télen a hidegtől, nyáron a melegtől kell megvédenie testünket.

Töltet alapján is kategorizálhatók a paplanok. Sokan ez alapján választanak. Mindenki ismeri a tollal töltött pihe-puha dunyhákat. Mivel az íves tollak és pihék közé sok levegő kerül, ezek a paplanok rendkívül jól szigetelnek, és jó a nedvszívó képességük is, ami szintén plusz pont. Ha valaki ezt a fajtát választja, ellenőrizze a paplan „töltőerejét”. Minél magasabb a töltőerő szám, annál jobban szigetel a paplan.

A pelyhes-tollas paplanoknál azonban már jóval szélesebb választékkal találkozni az üzletekben. A természetességnél maradva említhetjük a gyapjúval töltött paplanokat, melyek télen és nyáron is megfelelő védelmet nyújtanak az alvóknak a külső hatásokkal szemben. A gyapjú saját súlyának harmadát képes felvenni nedvességben anélkül, hogy nyirkos lenne, ráadásul a gyapjúszálak közé szorult levegő kitűnően szigetel. Hátránya, hogy idővel tömörödik az anyag, elveszti rugalmasságát, és nehezebb, vaskosabb érzetet kölcsönöz használójának.

Mint minden alváskiegészítőnél, a paplanoknál is használnak műszálas anyagokat. Ma már rendkívül jól szellőző, nedvszívó és jól szigetelő anyagokat gyártanak, amelyek nyugodt alvást biztosítanak. Léteznek aloe verás, bambusz kivonatos, vagy klíma-kontrollal ellátott típusok is. A gyártók igyekeznek a legkülönfélébb igényeknek megfelelni, hiszen szinte ahány ember, annyiféle igény létezik. 

Ezért nem könnyű a tökéletes paplant megtalálni, ha valaki párjával közösen használná. Azt tanácsoljuk, hogy csak azok a párok válasszanak közös paplant, akiknek hasonló a hőérzetük, és hasonló hőmérsékletben szeretnek aludni. Máskülönben egyiküknek melege lesz, vagy a másik fázni fog.