Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Miért nem mindegy, milyen paplant választunk?

Konki Fenyőbútor
Miért nem mindegy, milyen paplant választunk?

Röviden azért, mert szeretnénk kipihenten ébredni. Ehhez pedig nélkülözhetetlen egy számunkra tökéletes paplan. Télen a hideg, nyáron a meleg ellen kell, hogy védjen. De kinek mi a hideg, és mi a meleg? Ezért nem egyszerű a választás.

Egyszerűbb a helyzet, ha egyedül alszik, vagy párjával, de külön-külön paplannal. Ilyenkor csak a saját komfortérzetét kell szem előtt tartania. Ha szereti a hűvösebb éjszakákat, vagy a hálóban az átlagosnál magasabb hőmérséklet az uralkodó, akkor vékonyabb paplant kell választani és vastagabbat, ha fázósabb típus, vagy hűvösebb a háló hőmérséklete.

Léteznek téli és nyári paplanok is. Mindkettő esetében a szigetelés a fő szempont. Télen a hidegtől, nyáron a melegtől kell megvédenie testünket.

Töltet alapján is kategorizálhatók a paplanok. Sokan ez alapján választanak. Mindenki ismeri a tollal töltött pihe-puha dunyhákat. Mivel az íves tollak és pihék közé sok levegő kerül, ezek a paplanok rendkívül jól szigetelnek, és jó a nedvszívó képességük is, ami szintén plusz pont. Ha valaki ezt a fajtát választja, ellenőrizze a paplan „töltőerejét”. Minél magasabb a töltőerő szám, annál jobban szigetel a paplan.

A pelyhes-tollas paplanoknál azonban már jóval szélesebb választékkal találkozni az üzletekben. A természetességnél maradva említhetjük a gyapjúval töltött paplanokat, melyek télen és nyáron is megfelelő védelmet nyújtanak az alvóknak a külső hatásokkal szemben. A gyapjú saját súlyának harmadát képes felvenni nedvességben anélkül, hogy nyirkos lenne, ráadásul a gyapjúszálak közé szorult levegő kitűnően szigetel. Hátránya, hogy idővel tömörödik az anyag, elveszti rugalmasságát, és nehezebb, vaskosabb érzetet kölcsönöz használójának.

Mint minden alváskiegészítőnél, a paplanoknál is használnak műszálas anyagokat. Ma már rendkívül jól szellőző, nedvszívó és jól szigetelő anyagokat gyártanak, amelyek nyugodt alvást biztosítanak. Léteznek aloe verás, bambusz kivonatos, vagy klíma-kontrollal ellátott típusok is. A gyártók igyekeznek a legkülönfélébb igényeknek megfelelni, hiszen szinte ahány ember, annyiféle igény létezik. 

Ezért nem könnyű a tökéletes paplant megtalálni, ha valaki párjával közösen használná. Azt tanácsoljuk, hogy csak azok a párok válasszanak közös paplant, akiknek hasonló a hőérzetük, és hasonló hőmérsékletben szeretnek aludni. Máskülönben egyiküknek melege lesz, vagy a másik fázni fog.