Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Ezekkel a tippekkel meghosszabbíthatjuk fa bútorunk élettartamát

Konki Fenyőbútor
Ezekkel a tippekkel meghosszabbíthatjuk fa bútorunk élettartamát

Nem hiába szeretjük az igazi, tömörfa bútorokat. Természetesek, „van bennük anyag” és gyönyörű a rajzolata. Mindezt annak köszönheti, hogy „élő”, nem feldolgozott anyag, mint farost és MDF lapból készült társai. A fának ugyanez a hátránya is. Mivel élő, mozog, változik, fakul, stb. Érthető, ha tulajdonosa minél tovább szeretné megőrizni eredeti fényét, hiszen minőségi tömörfa bútort nem egy-két évre vásárol az ember.

Általános tisztítási tanácsok

- A rendszeres portalanítás segít a lakkozás, és a polírozás fényének megőrzését. Ehhez legjobb, ha puha, száraz, pamutkendőt használunk.

- Soha ne tegyünk nedves, vagy forró tárgyakat a bútorra. Használjunk alátétet és itassuk fel a folyadékot azonnal, ha a bútorra löttyen.

- Az erős napfény fakíthatja a bútor fényét, kiszívhatja a színét. Húzzuk be ilyenkor a sötétítő függönyt, vagy használjunk terítőt az asztaloknál, más bútoroknál valamilyen pamut takaró anyagot. Az ablakba tett fa vázákat, gyertyatartókat forgassuk gyakran, így elkerülhetjük, hogy eltérő arányban érje a napsütés.

Újrawaxolás, olajozás

Festék- és barkácsboltokban, vagy asztalos üzemeknél számtalan olajozó, waxoló készítményt kapni, melyek újjávarázsolják még a kopottabb bútorokat is. Ezek a készítmények már néhány száz forinttól is kaphatók, de találni csillagászati áron is olyat, amely szinte örökéletet ígér a bútornak. Tapasztalataink szerint az egyszerű lenolajjal is megfelelően karban lehet tartani a fát. Véd az UV sugárzás és a kiszáradás ellen is. Finom polírozással még a kisebb karcok is eltüntethetőek vele.

Mindenek előtt, tisztítsuk meg a bútor felületét. Ha ragacsos anyag, vagy folyadék került rá, mossuk le, majd gyorsan szárítsuk fel. Száraz, puha kendővel portalanítsuk a bútor felületét, majd jöhet a polírozás.

Fontos, hogy az olajból ne vigyünk fel egyszerre sokat a bútor felületére, mert a jól lekezelt, lakkozott fa nem tudja majd magába szívni a sűrű folyadékot, ezért a bútornak kellemetlen tapintása lesz, ráadásul a port is jobban vonzza majd.

Vigyünk fel néhány cseppet egy puha kendőre, majd erőteljes, határozott, körkörös mozdulattal dolgozzuk el a felületen! Ha már úgy látjuk, hogy csak szárazon törölgetjük a bútort, akkor csöppentsünk újabb adagot a kendőre. Ezután hagyjunk 10-15 percet a bútornak, hogy magába szívja az olajat, majd egy másik, puha, száraz kendővel töröljük át újra!

Érdemes a porolgatást körülbelül hetente megejteni. A waxolásra, olajozásra egy évben kétszer több alkalommal nincs szükség. Ha betartjuk ezeket az egyszerű, örökérvényű szabályokat, akkor még sokáig gyönyörködhetünk fa bútoraink szépségében.