Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Párnával a migrén ellen

Konki Fenyőbútor
Párnával a migrén ellen

Akinek volt már migrénje, vagy ismer olyat, aki fejfájós, az tudja, milyen kegyetlen tud lenni ez a hasogató érzés. Bár a migrénes fejfájás okozója több minden lehet, gyanús, ha a fájdalom reggelenként, ébredés után rögtön jelentkezik. A megfelelő párna kiválasztásával megszabadulhatunk a kínzó fájdalomtól.

A Nemzetközi Fejfájás Társaság (tényleg van ilyen) a következő tünetekkel határozza meg a migrénes fejfájást:

- 4-72 órán át tart

- Pulzáló fájdalommal jár

- Mérsékelt és erős intenzitással jelentkezik

- A fizikai aktivitás súlyosbítja a tüneteket

- Hányingerrel és fényérzékenységgel jár

A migrén sokszor arczsibbadással, vagy látászavarral is párosul. Fontos aláhúzni, hogy nem minden migrénes fájdalom váltja ki ezeket a tüneteket, vagy azok összességét. A betegséggel küzdők negyede már a fájdalom jelentkezése előtt egy nappal produkálja a következő tüneteket: letörtség, kívánja az édességet, vagy sokat ásít.

A migrén kiváltó okai

A migréntől szenvedők előbb-utóbb kikísérletezik, hogy mi lehet a fejfájás oka. Kapcsolatban lehet az étkezéssel, stresszel, a hőmérséklettel, erős szagokkal, vagy nyak és hátproblémákkal. A migrénes fejfájással küzdők fele nincs egyedül családjában, tehát többnyire örökletes betegségről van szó. Kezdjünk el gyanakodni akkor, ha környezetünkben rajtunk kívül senki nem küzd ezzel a fájdalommal.

Az orvosok egyetértenek abban, hogy a migrénes fejfájás a fő agyi ér görcséhez vezethető vissza. Kutatások bizonyítják, hogy ez az ér kitágul egy-egy migrénes fejfájáskor, és visszaáll eredeti méretére a görcs elmúltával.

Hogyan kezeljük?

A legtöbb módszer valamilyen életmódbeli változtatást igényel. Derítsük ki, hogy mi okozza: pl. táplálkozás, levegő, vagy a nem megfelelő párna, esetleg matrac az ágyban.

Hogyan segíthet a megfelelő párna?

Kísérletek igazolják, hogy a nyaki idegek stimulálása fájdalmat okozhat a homlok-, a koponya-, és az arcüregben, és a szem mögötti területen, ez pedig migrénes fejfájáshoz vezethet. A nyaki idegek stimulálását egy rossz alvási póz, vagy egy nem megfelelő párna okozhatja. A jó párna stabil és természetes pózban tartja a csigolyákat, ezzel minimalizálva azok irritálásának lehetőségét.

Nálunk a legkülönbözőbb párnák közül válogathat. A memóriahabostól a műszálasokon át a hagyományos gyapjú és tollpárnákig minden típusból megtalálja az önnek megfelelőt.

(Borító: @priscilladupreez)