Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Minden, amit a provansziról tudnod kell!

Konki Fenyőbútor
Minden, amit a provansziról tudnod kell!

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy tudunk segíteni abban, hogy megteremtsd a francia vidéki stílust az otthonodban?

A provanszi, ahogy azt a neve is sugallja, Franciaországból származik, könnyed, déli stílusként határozzák meg az építészetben és a lakberendezésben egyaránt. Minden jellegzetessége hangsúlyos, beleértve az épületeket és a bútorokat is, mert magába szívta a francia vidéki házak évszázados hagyományait és a Côte d'Azur elmaradhatatlan szépségét. A provence vagy „francia vidéki stílus” nagyon népszerű azok körében, akik a vidéki bájt szeretnék otthonukba vinni, miközben az enteriőr elegáns marad.

Honnan ered?

A stílus a nevét a dél-franciaországi, azonos nevű régió tiszteletére kapta, amely festői tengerpartjairól, mámorító virágillatáról, fehérre meszelt utcáiról és pikáns konyhájáról híres. A XVII. században a polgárság képviselői a szigorú klasszikus vonalak és a városi nyüzsgés elől menekülve kezdtek letelepedni a távoli tartományban. A helyi szépségektől és a kimért falusi élettől inspirálva egyszerű, de ugyanakkor elegáns módon rendezték be új otthonaikat, ezt pedig évszázadokon át sikerült megőrizni.

A provence-i stílus a belsőépítészetben rendkívül népszerűvé vált Európában a XIX. században, és ma is sokakat lenyűgöz. Ha az otthonod könnyű mediterrán bájjal, kényelemmel és harmóniával szeretnéd megtölteni, ez a legjobb választás mind a vidéki ház, mind a modern városi lakás számára. A stílus varázsa a XXI. században talán épp az lehet, hogy a régi korszakokat ötvözi a luxussal.

Javaslatok, ha provanszi stílusú bútort szeretnél a modern otthonodba:

A francia vidéki stílus modern enteriőrökben sok fénnyel párosítva nyeri el valódi feelingjét. Ez ma már nem csak a falvakban felépített régimódi kertes házak kiváltsága. Ehhez ráadásul nem szükséges nagyobb átalakításokat sem végezni, elég a bútorok mellé néhány ízléses kiegészítő, a természetes szövetek, és az egyéb természetes anyagok.

Ha pedig autentikus provanszi otthont teremtenél:

Egy ilyen házban nem túl gyakoriak a tapéták. Mindazonáltal a kényelem érdekében használhatóak, ha a ház tulajdonosa ezt kívánja. Ebben az esetben a kezeletlen felület illúzióját a hagyományos papírtapétával lehet elérni, illetve a virágmintás tapéta használatát is megengedi ez a stílusirányzat. Emellett egy ilyen házban az ajtók és ablakkeretek is rendszerint fából készülnek, melyek mesterségesen öregíthetők vagy virágfestéssel díszíthetők. A természetes fény bejutásának maximalizálása érdekében üvegbetétes beltéri ajtókat érdemes felhasználni. Padlózatnak általában fadeszkát alkalmaznak, és ha tényleg igazán autentikus akarsz maradni, akkor nem helyettesítheted sem parkettával sem pedig laminált padlóval. Ha már ennyire belementünk, akkor a mennyezetről se feledkezzünk meg: egy valódi, francia vidéki otthonnál látszanak a gerendák, de ez főleg csak akkor jó megoldás, ha esetleg magas a beltér. Alacsony mennyezetnél csökkenti a teret, a lakás szűkössé és kényelmetlenné válhat.

Mik a fő jellemzői?

A meleg pasztellszínek, valamint a fehér és a szürke, a természetes anyaghasználat, ami bútor esetében egyértelműen a fa, az öregbített felületkezelés, mint a dupla rétegű antik vagy a mélyre csiszolt, mind-mind olyan apró sajátossága, ami alapvetően határozza meg a provanszit. Az ilyen stílusú bútorok két tulajdonságot egyesítenek: az eleganciát és a funkcionalitást. A fő hangsúly mindig az anyagon van, amelyből a bútor készült. A fenyő például kiváló alapanyag, könnyen kezelhető, könnyedén megmunkálható és elég strapabíró is. A ládák, szekrények, a faragott elemekkel diszített székek és a különböző, sok fiókkal ellátott komódok a provence-i stílusú klasszikus lakberendezési tárgyai, de a modern kor elvárásainak megfelelően számos egyéb funkcionális darab is került a választékunkba.

A provanszi konyha:

Mivel mi is nagy hangsúlyt fektetünk rá, ezért úgy gondoljuk, hogy ebben a blogcikkben külön szekciót érdemel. Mint tudjuk, a konyha a ház szíve és lelke. Manapság a vidéki francia stílus a konyhai kialakításban nagyon népszerű, függetlenül attól, hogy egy falusi/kisvárosi házról vagy nagyvárosi lakásról van szó. A klasszikus stílusú belső terekben manapság egyre több ilyen elemet láthatunk, de ezen nincs is mit csodálkozni, hisz ezek a formák elősegítik a kívánt otthonosság és a vendégszeretet hangulatának elérését.

Egy provanszi konyhában nem csak az evőeszközök és főzéshez szükséges tárgyak kerülnek előtérbe, hanem fontos hangsúlyt kap a dekoráció. Egy természetes anyagból készült emléktárgy egy utazásról vagy fontos eseményről a nyitott polcokon például igen jól mutat majd. Ha azt hiszed, hogy a modern konyhai kis és nagygépek nem helyezhetőek ebbe a környezetbe, nagyot tévedsz, hisz mint írtuk, az az egyik nagy előnye, hogy remekül ötvözhető a modern formákkal. Bár autentikus nem lesz, ez egy kényelmes és funkcionális konyha esetében a XXI. században valószínűleg elnézhető „vétség.”

Mit tudunk mi nyújtani számodra?

Mint ahogy fentebb írtuk (és ezt muszáj kihangsúlyoznunk), átalakítások nélkül, modern lakásokban is teremthetünk tökéletes összhangot ebből a bútorstílusból! A közelmúltban több mint 260 olyan termék került a választékunkba, melyek a provanszi jegyében készültek, és bár tényleg együtt néznek ki a legjobban, bizonyos bútorokból 1-1 különálló darab is remekül feldobja a lakásod hangulatát, ha jó helyre teszed. Mivel a legtöbben egyértelműen vizuális típusok vagyunk, több konyhabútor vásárlása esetén egyedi árajánlatot, 3D -s tervet és vázrajzot is tudunk biztosítani annak érdekében, hogy pontosan olyan konyhát rendezhess be magadnak a tőlünk megrendelt bútorokból, amilyet megálmodtál magadnak.