Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Segédlet a tökéletes párna megtalálásához

Konki Fenyőbútor
Segédlet a tökéletes párna megtalálásához

Ki, mint veti ágyát, úgy alussza álmát – tartja a mondás. Mint a legtöbb népi bölcsességnek, ennek is van alapja. Sőt! Már az sem mindegy, hogy mivel vetjük meg ágyunkat. Sokan nem is gondolnák, de a megfelelő matrac kiválasztása csak az első lépés a pihentető alvásért vezető úton. Alább írásunkban a párnák fajtáit vesszük sorra.

Fejfájás és gerinc problémák is jelentkezhetnek annál, aki rosszul választ párnát. Alvásnál ugyanis nagyon fontos, hogy gerincünk egyenes legyen; nyakunk se lefelé, se felfelé ne görbüljön. Ezért itt rögtön az elején igyekszünk felhívni a figyelmet a nagypárna használatának káros hatásaira. A nagypárnába vagy belesüpped a fej, vagy túlságosan megemeli. Főleg, ha valaki kis- és nagypárnát is használ egyszerre. Hagyja el a nagypárnát, és válasszon egy, de az alvási szokásainak megfelelő kispárnát.

Ha ön egyféle pozícióban alszik, érdemes valamilyen memóriahabos párnát választani. Ez felveszi a fej- és nyakformát, megfelelően alátámasztva ezzel a gerincet.

➡️ Ha az oldalán fekve alszik, tanácsos magasabb és kemény párnát választani, amely megfelelően alátámasztja a fejet, egyenesen tartva ezzel a gerincet.

➡️ A háton alvók ezzel ellentétben inkább az alacsonyabb párnát válasszák, hiszen a gerinc és a nyaki csigolyák ilyenkor szinte egy síkban vannak.

Nem ilyen egyszerű a helyzet, ha többször is pózt változtat az éjszaka során. Ebben az esetben célszerű valamilyen puhább párnát választani, hogy azt akár félbehajtva is használni lehessen oldalfekvésben, és kihajtva, ha háton fekszik.

Párnák fajtái töltet szerint

Két nagy csoportot különböztethetünk meg: a természetes és a szintetikus anyagból készültet. A klasszikus tollpárnákon kívül választhat gyapjúpárnát is az, aki inkább a természetes anyagokat kedvelik, de ezek nem moshatók. A szintetikus anyagból készültek között poliészter töltetű és memóriahabos párnák is találhatók. Ezek könnyen tisztántarthatók, de a habból készült párnák kizárólag az egyféle pozícióban alvóknak ajánlott.

Allergia

Az allergiásoknak egyéb szempontokat is figyelembe kell venniük a tökéletes párna megtalálásához. Esetükben fontos, hogy olyan párnát válasszunk, ami mosható anyagból készült. Néhány hetente-havonta (allergia súlyosságától függően) egészségi megfontolásból ugyanis ki kell mosni a párnákat, két-három évente pedig cserélni azokat. A párnákban poratkák bújnak meg, és hajunkkal arcunkkal pedig további baktériumokat és kórokozókat vihetünk fel akaratunkon kívül is.

Ha végigolvasta ezt a cikket, akkor biztos lehet abban, hogy ki tudja választani az önnek megfelelő párnát. Nézzen szét webáruházunkban!