Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

A tálalószekrény praktikus kihasználása

Konki Fenyőbútor
A tálalószekrény praktikus kihasználása

A tálalószekrény minden bizonnyal a konyhánk, vagy étkezőnk éke. Ha befektetünk egy ilyen bútordarabba, érdemes jól átgondoltan berendezni, hiszen minél nagyobb szekrényt választunk, annál többe kerül. Ésszerű rendszerezéssel és jó helykihasználással súlyos tízezreket spórolhatunk.

Tárolóhelyből sosem elég - főleg a konyhai dolgok tekintetében érezzük ezt az örökérvényű igazságot. A tálalószekrény hangulatot teremt, domináns megjelenésével uralja a teret. Bár egy tradicionális bútorról van szó, ezért főként klasszikus vagy vintage stílusban gyakori, de ma már a modern stílus kedvelői is találhatnak maguknak valót. Ha megvan az igazi, már csak be kell rendezni. És hogy ezt hogyan érdemes megtenni? Ebben adunk segítséget a következő összeállítsában.

Méret

Ha kis konyhával, vagy étkezővel rendelkezel, akkor sem kell lemondanod a tálalószekrény luxusáról, mivel a sarokszekrényeket, vagy a magas keskeny típusokat pont ilyen helyiségekhez találták ki. Viszont a tágas étkezők szinte kívánják a háromajtós robosztus példányok jelenlétét.

Ha kicsi, ha nagy, általában a következő 4 részre osztható egy tálalószekrény felépítése: Felső üveges, vagy nyitott polcos rész, tálaló rész, fiókos rész, alsó zárt polcos rész.

Praktikus helykihasználás - mit hova  tegyél?

A tálalószekrény sokszínű tárolókapacitása abban rejlik, hogy van olyan része ami kimondottan arra lett terevezve, hogy megmutathassuk ami szép és olyan része ami pont arra jó, hogy elrejtsük azokat a praktikus, mindennapi élethez szükséges eszközöket amik nem olyan mutatósak, de mégis jó ha kéznél vannak. Egyrészt e gondolat mentén érdemes számba vetni az összes terítéshez, tálaláshoz szükséges eszközeinket, kellékünket, másrészt még a szekrény üres állapotában érdemes feltérképezni az egyes tárolóhelyek méretét, hogy tudjuk, mi hova fog  beférni.

Tipp: Ha az ajtók belső részére akasztókat erősítesz, az edényfedőket ott tarthatod, így egy polcot máris megspóroltál!

Felső üveges-, vagy nyitott polcos rész

Ez a kirakat. Ide érdemes tartogatni a porcelánkészletet, a kristálypoharakat, a legszebb étkészletünket, tehát minden olyat, amit meg akarunk mutatni. Úgy funkcionál ez a rész mint egy vitrin és pont emiatt ennek a résznek a berendezése okozhatja a legnagyobb fejtörést. Ugyanis ha tökéletes eredményt akarunk elérni, nem elég ha sikerül úgy berendezni a polcokat, hogy az ott kiállított eszközök harmonizáljanak egymással, de még a tálalószekrény körül lévő berendezési tárgyakat, színeket is hozzá kell igazítanunk a látványhoz, hogy színekben, stílusban egységes képet mutassanak. Érdemes erre a részre egy kicsit több időt fordítani, újra és újra átrendezni, hiszen egy rosszul megválasztott berendezés akár agyon is csaphatja az amúgy gyönyörű bútor megjelenését.

A rosszul berendezett vitrin agyoncsaphatja egy szép bútor megjelenését is. Szerencsére a fenti esetben nem ez történt. A fotón az Erzsó 4 ajtós tálalószekrény látható.

Fiókos rész

A leghasznosabb rész az egész szekrényben. Ide mindent el lehet rejteni, ami eddig csak itt-ott vetődött a lakásban. Itt lesz a helye a zsebkendőknek és szalvétáknak, a bornyitónak, konzervnyitónak, süteménykiszúróknak, tojásszeletelőnek, fogpiszkálónak, hústűnek és mindenféle olyan viszonylag kisméretű eszköznek amire szükség lehet a konyhában, vagy étkezéskor. Itt kaphat helyet az ünnepi evőeszközkészlet, az olyan nem mindennapi evőeszköz szettek, mint a süteményes villák, vagy sajtos, halas kések. Érdemes egy-két fiókot fenntartani az ünnepi tálaláshoz szükséges  dekorációs kellékeknek is, mint pl. a gyertyák, gyertyatartók, szalvétagyűrűk, stb.

Tálaló felület

Ez az a rész amiben a legkevésbé lehet iránymutatást adni, mert nagyban függ, hogy mit érdemes ide tenni attól, hogy hol helyezkedik el a tálalószekrény a lakásban. Ha az étkezőasztal mellett közvetlenül, akkor ez a rész megtarthatja az eredeti funkcióját, tehát étkezéskor ide is tehetjük a feltálalt ételeket, hogy tágasabban elférjünk az étkezőasztalnál. Ha viszont erre a célra nem alkalmas, mert messzebb van, vagy egyszerűen csak túlságosan féltjük ezt a gyönyörű bútordarabot ahhoz, hogy ételt helyezzünk rá, akkor ki kell találni valami más funkciót neki. Gyakran tesznek ide pl. olyan étkezéshez szükséges kellékeket, mint só-bors tartó, vagy olaj-ecet tartó melyek szép, díszes kivitelben is kaphatók és ezáltal praktikus díszei lehetnek a szekrénynek. De helyet kaphat itt a gyümölcsöstál is, vagy aprósüteményt kínáló tál is. A lényeg, hogy ide is olyan dolgok kerüljenek, melyek mutatósak és illenek a berendezett szekrény egészéhez.

Alsó polcos részek

Ide az egészen nagy levesestálak, torta- és sütemény állványok, kínáló tálak is beférnek.  Itt kaphatnak helyet a kevésbé dekoratív étkészletek is. De gyönyörű rendben tárolhatók ebben a részben a konyhai textíliák, az asztalterítők, asztali futók, textilszalvéták, konyharuhák, kötények is.