Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Vegyek a gyerekemnek emeletes ágyat?

Konki Fenyőbútor
Vegyek a gyerekemnek emeletes ágyat?

Elbeszélések alapján az is szeretett volna emeletes ágyat, akinek nem kellett testvérével megosztania a szobáját, sőt még az egykék is sokat könyörögnek érte. Az emeletes ágy merőben más élményt nyújt a gyerekeknek a hagyományos gyerekágyhoz képest. A kalandok kifogyhatatlan tárháza lehet: kalózhajó, bunker, vagy emeletes busz. De kinek, és főleg mikortól érdemes emeletes ágyat venni?

Azok a szülők, akik emeletes ágy vásárlásában gondolkodnak, két kérdést szinte minden esetben fel szoktak tenni:

- Akkor is érdemes emeletes ágyat választani, ha gyermekem egyedül alszik a szobában?

- Hány éves kortól biztonságos az emeleten aludni?

Először kezdjük az első kérdéssel, erre viszonylag egyszerű megadni a választ. Röviden, igen, akkor is érdemes ebben a megoldásban gondolkodni, ha csak egy gyerek alszik majd az ágyban. Gondoljunk csak bele, mennyire jól jön az extra hely, ha kisfiúnk, vagy kislányunk barátja nálunk tölti az éjszakát. Ágyban aludni mégis sokkal komfortosabb, mint egy hálózsákban a földön, vagy egy keskeny gyermekágy matracán osztozkodni.

Mivel a gyerekek általában az emeleten szeretnek aludni, az alsó részt játékra, vagy napközbeni olvasgatásra, tanulásra is lehet használni.

De léteznek alsó rész nélküli, egyszemélyes emeletes ágyak is, amelyek főként a hely szűkével küszködő családoknak lehet jó választás. Az emelet alá ugyanis akár egy íróasztal, vagy kis játék kuckó is befér. Így a kisméretű szobát is kényelmesebbé tehetjük, hiszen felszabadul az a terület, amit az ágy foglalt volna el.

Ami az életkort illeti: gyermekorvosok ökölszabályként azt tanácsolják, hogy 6 éves kor alatt ne engedjük emeletes ágyra a gyereket, mert leeshet, és súlyosan megsérülhet. Mivel a 6 éven aluli gyermekek mozgás koordinációja még eléggé kialakulatlan, nemcsak álmukban fordulhatnak le az emeletről, de mászás, vagy játék közben is leeshetnek. Nekik léteznek úgynevezett magas emelt ágyak, melyek 3-4 létrafok magasak. Nagy eséllyel ezeken még a legnagyobb játék hevében sem történhet baleset. Általánosságban azonban nem beszélhetünk a korhatár megállapításáról. Ismernünk kell gyermekünk ügyességét, mozgáskultúráját és azt, hogy mennyire alszik nyugodtan éjszaka. Ezek ismeretében tudunk biztosan jó döntést hozni.