Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

6 TIPP íróasztal választáshoz!

Konki Fenyőbútor
6 TIPP íróasztal választáshoz!

Az otthoni tanulás mindig egy sokkal nehezebb feladatnak túnik, de némi stratégiával, tervezéssel és szervezéssel olyan produktív környezetet teremthetünk, ami minden feltételt biztosít a jó tanulmányi eredményekhez. Ezeket szedtük most pontba, hogy segítségedre legyünk.

Biztos, hogy kell neki saját íróasztal?

Amint elkezdődik a tanév, gyorsan rádöbbenünk, hogy összement a lakás. Nincs hely a könyveknek, füzeteknek, filceknek, tollaknak, és annak a temérdek iskolás cuccnak. Erre egyszerű megoldást jelent egy könyvespolc, illetve a halmozható nagyobb méretű dolgoknak, főleg kisiskolások esetében egy tároló láda is jó ötlet lehet. Ami viszont elengedhetetlen, az mindenképp egy megfelelő íróasztal, ami nem csak méretében stimmel a gyerek magasságához, hanem stílusában sem nagyon lóg ki a szoba dizájnjából.

Mit és hova?

A kisebbeknek jó, ha segítünk, minek hol legyen a helye, de ne a mienk legyen a végső döntés. Gyűjtsünk mindent egy helyre, tegyünk javaslatot(!) az elhelyezésre, és persze ne feledjük, hogy az első pár osztály elvégzése idején a gyermek olyan korban van, hogy minden "kacat", csecsebecse, fontos. Kavicsok, tobozok, stb... Gondolni kell arra, hogy ezeket is valahova lehessen gyűjteni. Ja, és ne feledjük, ahhoz, hogy a sajátjának érezze, ne pakolásszunk kedvünk szerint, hanem beszéljük meg vele. Ha pedig felcímkézed a fiókokat, sokkal könnyebb lesz együtt rendszerezni mindent.

Fontos a jó megvilágítás (ha nem a legfontosabb!)

Mindenki szereti a természetes fényt. Mi felnőttek, akik már dolgoztunk napi 8-10 órán át fénycsövek alatt (mondjuk gyárban), tudjuk, hogy a fény meg tudja változtatni a helyiség hangulatát és a közérzetünket is. Nincs ez másképp a gyerekeknél sem. Még egy kis visszavert természetes fény is melegséget kölcsönözhet egy szobának, ami szükséges ahhoz, hogy a lehető legjobb tanulóhelyet alakítsuk ki. Próbáljuk meg az íróasztalt az ablak közelében elhelyezni, amely lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbb természetes fény beszűrődjön a tanulás ideje alatt. Ez a legjobb fényforrás!

Legyen kényelmes és egészséges!

Válassz olyan széket, amely ergonómiailag és méretre is megfelelő a gyermek számára, persze az kell, hogy az íróasztal magassága is a lehető legjobb legyen. A szakemberek szerint a legmegfelelőbb testhelyzet, ha láb a padlón van, a térdek 90 fokos szöget zárnak be, és az alkarok kényelmesen pihennek az asztal lapján. Emellett oda kell figyelnünk, hogy minél kevesebbet görnyedjen a széken, próbáljuk úgy alakítani a magasságot (ehhez állítható széket javaslunk), hogy egyenes háttal is kényelmesen tudjon írni.

Tervezd meg, hova rakjátok!

Ha nincs helyed egy hagyományos, széles íróasztalhoz, nem kell aggódnod, mert a kínálatunkba találsz akár keskenyebb, kicsit kompaktabb vagy akár sarok asztalt is. Mindegyik jó megoldás lehet helyhiány esetén, csak azt kell eldöntened, milyen forma és szín illik a szoba dizájnjához, mekkora asztalfelület kell, és hogy mennyi tárolókapacitásra van szükség. Minél nagyobb a gyerek, annál kevesebb fiókra lesz szükség.

Fiókok, fiókok és még több fiók!

Ha már az előző pontban megemlítettük, akkor térjünk ki erre is kicsit részletesebben. Minél kisebb a gyermek, annál több kellékre van szükség a tanulás során, így elengedhetetlen, hogy lehetőleg sok tárolóval rendelkezzen egy íróasztal, melyhez történetesen a fiókok a legideálisabbak. A fiókok és esetlegesen az ajtók elhelyezkedése mind a tanulási módszertől és a kényelemtől függ, de azt is érdemes átgondolni, hogy jobb vagy balkezes, illetve, hogy az íróasztal mellett mennyi szabad hely maradt. Nagyobb diákoknak már valószínűleg a kevesebb tárolóval vagy a fiók nélküli asztalok is megfelelőek lesznek, viszont nekik szükséges lesz a nagyobb felületre is. Ha nem akarsz 5 éven belül kétszer (vagy többször) is íróasztalt vásárolni, akkor ezeket a szempontokat érdemes átgondolni.