Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Milyen fából készült bútort válasszak?

Konki bútor
Milyen fából készült bútort válasszak?

Ha tartós bútort szeretnénk, akkor szóba sem jöhet a bútorlap a keményfa helyett! OK, ezt tudjuk. De ha keményfa, akkor melyik? Tölgy? Dió? Fenyő? Bükk? A helyzet az, hogy nincs egyetemleges jó, vagy rossz válasz. Ezért számba vesszük a különböző anyagokat tulajdonságuk szerint. Segítünk eldönteni, melyik fa bútor a legjobb választás otthonához és stílusához. A tömörfa bútorok vásárlása olyan befektetés, amelyet még évekig élvezni fog.

Diófa bútor

A dió kemény, erős és tartós fa bútorok készülnek belőle. Jól faragható és évekig megtartja formáját. Ez a tulajdonság tökéletesen alkalmas díszes bútorokhoz. Ideális befektetési darabokhoz és olyan bútorokhoz, amelyek generációkon át családjában maradhatnak.

A dió azokhoz a bútorokhoz a legjobb választás, amelyeken részletgazdag, díszes a kidolgozás.

Érdekesség: tartós jellege miatt a diót repülőgép propellerek gyártásához használták az I. világháborúban.

Juharfa bútor

A juhar az egyik legnehezebb fafajta. Gyakran használják olyan súlyos bútorok gyártásához, mint a komódok és étkezőgarnitúrák. A juhar olcsóbb, mint a többi keményfa. Ez és tartóssága együtt ideális a fiatal családok számára.

A juharfa könnyen megfesthető, így kis csalással azt is elérhetjük, hogy a juhar bútor valamilyen drágább fára emlékeztessen, például a mahagónira. A juharfa egyenes, finom szemcsés. A kemény juhar általában világosabb színű, míg a puha juhar kissé sötétebb.

Érdekesség: Sok tudós úgy gondolja, hogy a juhar felhasználásával építették fel a trójai faló belső keretét.

Mahagóni bútor

A mahagóni tartós keményfa, amelyet gyakran használnak befektetésnek szánt bútorok készítéséhez. A fák nagy mérete miatt a mahagóni nagy táblákban készül. Időtlen megjelenésű, és meleget ad a szobának. Bármely mahagóni fa bútor nemzedékeket fog kiszolgálni.

Az antik darabokat leggyakrabban dél-amerikai mahagóniból készítik. Színe halványtól a rózsaszíntől a vörösesbarnáig változik. A mahagóni a legjobb választás elegáns és időtálló bútoroknak, különösen olyan nagyobb méretűeknek, mint például az étkezőasztalok.

Érdekesség: A mahagónit gyakran használják hangszerekhez, így a hangzás gazdag, meleg érzetet kölcsönöz.

Nyírfa bútor

A nyír rendkívül erős és tartós keményfa. A faj szép megjelenése és világos színe miatt a modern bútorokhoz népszerű választás. Elegáns, tiszta vonalakkal rendelkezik, amely remekül kiegészíti a letisztult belsőépítészetet.

Érdekesség: Howard Hughes híres, a "lucfenyő" néven ismert H-4 Hercules repülőgépe valójában nyírfából készült.

Tölgyfa bútor

A fák lassú növekedése miatt a fa anyaga rendkívül sűrű, növeli annak minőségét. A tölgy a legkülönbözőbb stílusokhoz alkalmazható. Ideális a modern és a hagyományos bútorokhoz is.

A tölgyfa gondozás igényes, de megfelelő ápolással akár évszázadokig is szolgálnak a tölgyből készült bútorok. A megfelelően készült tölgybútorokról azt tartják, hogy ellenáll a karcolásoknak és foltoknak.

Érdekesség: A jelenlegi ovális iroda tölgyfából készült, és Victoria királynő adta Hayes elnöknek 1880-ban.

Bambusz bútor

A faj tulajdonságai ellenére valójában nem keményfa, hanem fűféle. A bambusz ezért is növekszik olyan gyorsan. Körülbelül tízszer gyorsabban nő, mint a keményfák.

A bambuszt a bútorgyártásban sokoldalúan használják, de a kortárs belsőépítészetben a legnépszerűbb. A bambusz jó választás a környezettudatos családok és a modern, dizájnbútorok kedvelők körében.

Érdekesség: Egy átlagos bambuszfaj szakítószilárdsága háromszor erősebb, mint a hagyományos építési minőségű fáé.

Fenyő bútor

A fenyő népszerű a hagyományos, rusztikus stílust kedvelők körében, de az olyan népies stílus is jól áll neki, mint amilyet Katus bútorcsaládunk képvisel. Könnyű fa, ezért a többi fajtával szemben sokkal egyszerűbb mozgatni, szállítani, vagy akár lakáson belül átköltöztetni. A fenyő a legkedvezőbb áru keményfa, ezért viszonylag nagy és erős bútorok, mint a szekrények, vagy komódok is elérhetőek megfizethető áron. A fenyő jól pácolható, ezért könnyen alkalmazkodik bármilyen stílusú és színű enteriőrhöz.

A fenyő anyaga gyönyörű csomóiról ismert. A csomók azok, amelyek karaktert és rusztikus varázst adnak a bútoroknak.

Érdekesség: A világ legöregebb élő fenyője egy 5 065 éves sörtés kúpos fenyő.


 

Kapcsolódó cikkünk: 

Fa vagy bútorlap? - Bútorok a javából.

A bútorvásárlás hosszú időre szóló döntés. Ha ugyanis egy strapabíró, minőségi fából összeszerelt darabot választ az ember, akkor egy szekrény, ágy, vagy asztal családok generációit is kiszolgálhatja. Mégis sokan választják a furnér, vagy préselt papírból készült bútorokat. Ezeknek is megvan a helyük és a közönségük.

(Borító: @bernardhermant)