Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Matracvásárlás előtt

Matracvásárlás előtt

2015.04.02 12:15

A matracválasztás nehéz dolog. Rengeteg gyártó, rengeteg fajta matraccal jelenik meg a piacon.

 

 

 

Mi egy általános segítséget nyújtunk ezen az oldalon, a főbb irányelveket vesszük figyelembe, hogy minél jobb százalékban tudjon dönteni a későbbi fekhelyéről.

 

 

 

Minden matracgyártónak sávosan épül fel a kollekciója. Kezdődik az olcsó alaptípussal, ezek általában gyerekmatracok, kisebb terhelhetőségre, alacsonyabb magasságban (12-14 cm). Ezután folytatódik a közép kategóriával. A közép kategóriát tovább tudjuk osztani alsó- és felső középkategóriára. Az alsó közép kategória ifjúsági matracnak vagy kisebb testtömeggel rendelkező felnőtteknek megfelelőek. A felső közép kategóriában kezdődnek igazából a megfelelő felnőtt testtömegre szabott matracok. Itt már árban is széles eltérés lehet a felhasznált alapanyagoktól függően. A végén pedig a luxus kategóriás matracok vannak (bár ezt nem mindenhol találjuk meg.)

 

 

 

 

Nézzük kicsit részletesebben!

 

Először mindenkinek van elképzelése az előző ágyához viszonyítva milyen keménységű felületen akar aludni. Sokan szeretik a középkemény-kemény matracokat, előtte is hasonlót használtak csak eljárt felette az idő. Aki puhán aludt eddig, annak nagyon szokatlan lesz a keményre való váltás, ezért ezt csak indokolt esetben javasoljuk.

Egyszemélyes matracot vagy kétszemélyes matracot szeretne venni? Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai.

Két darabban az alábbi előnyökkel:

-a párok közötti testsúlykülönbség, így az alvási rendszer csak két különböző felépítésű vagy keménységű matraccal alakítható ki ergonómiailag megfelelően.

-a használó párok komfortigénye nem egyezik, magyarul mindkét félnek másmilyen matrac tetszik, azonos magasság mellett ez akár lehet két különböző alapanyag is (pl.: hideghab és memory).
-matracunkat szeretnénk állítható ágyráccsal használni. 

-az egyik félnél előbb elhasználódik a matrac, akkor csak egyik matracot kell csak cserélni.

-könnyebben tisztítható, fordítható, nem kell erőlködni és a csillárt is megóvjuk:)

Hátránya, hogy így drágább és ha a matracnak van szegélye az zavaró lehet középen.

 

A testtömeg alapján meg lehet határozni, hogy kb. milyen keménységű matracra lenne szüksége. Nagyobb testtömegre a keményebb matracok javasoltak. Persze lehet, hogy nem szereti a kemény fekhelyet, hanem a puhábbat. Itt speciális rugalmas, nagy teherbírású habokból készült matracot kell választani. Rugós betéteknél vastagabb és sűrűbb rugótesttel ellátott matracot javasoljuk. 

Mindig győződjünk meg róla, hogy a kinézett ágybetét milyen terhelhetőségű, hiszen ha pl. 90kg-ig terhelhető, akkor ne csodálkozzunk, hogy 120 kilósan fél év után gödrösödik.

A testtömegünk felett 10-20kg-al magasabb terhelhetőségű matracot válasszunk. 

Kisebb testömegűeknek természetesen lehet nagyobb eltérés is a matrac terhelhetőségének felső határa között. Pl. 70 kg-os nyugodtan használhatja a 130 kg-ig terhelhető matracot, ha azt kényelmesnek és az alvási szokásának megfelelőnek ítéli meg.

 

Alapjaiban a leggyakoribb alvási helyzete teszi egyértelművé az ideális matrackeménységét.

 

Hanyatt fekve alszik, akkor keményebb ágyra van szüksége. Ebben a testhelyzetben a testsúly az egész ágy felületén oszlik el, de a gerincnek erős alátámasztásra van szüksége.

Hason fekve alszik, akkor válasszon közepesen kemény matracot, amely felveszi a teste alakját, és egyenletesen osztja el a testsúlyt. Az Ön számára ez a legmegfelelő‘bb matrac, a puhaság és a keménység gondosan kialakított kombinációja kényelmet, mégis kiváló gerinc alátámasztást biztosít.

Oldalt fekve alszik, akkor válassza a legpuhább matracot, hogy védje a vállát, a csípő‘jét és a bokáját. A túl kemény matracon való alvás zavarhatja a vérkeringést, ezért Ön egész éjszaka forgolódik, vagy akár fel is ébredhet.

Többféle testhelyzetben alszik, akkor azt tanácsoljuk, puha vagy közepesen kemény matracot válasszon, amely nem sérti a kiálló testrészeket (vállat, csípő‘t, térdet, stb.). Ha aggódik, hogy esetleg nem jól dönt, akkor vásároljon kicsit keményebb matracot és ha később puhábbá szeretné tenni, akkor lehet vásárolni rá memory vagy latex felületjavítót, ezáltal puhábbá varázsoljuk a matracot. Puha matracot sokkal nehezebb utólag keményebbé tenni.

 

El kell döntenie, hogy rugós vagy rugómentes matracon szeretne aludni. Mindkét matracfajtában megtalálhatja az Ön számára ideális félkemény, kemény, illetve puha matracot. Itt is sávosan építik fel a metracgyártók a kollekciójukat.

Fáj a háta, dereka, illetve gerincproblémái vannak, akkor ortopéd matrac választása javasolt.

Allergiás a házi poratkára, akkor antiallergén matracra, párnára van szüksége. Ez általában az olcsó matracok kivételével már az összes ágybetét tudja.

Tisztázza magában, hogy mégis mennyi az az összeg, amit szeretne illetve tud egy matracra szánni!

A matrac árát növelő tényező lehet, milyen huzatba helyezik. Egy egyszerű pamut huzat lényegesen kedvezőbb, mint ami ezüst szállal átszőtt, illatanyaggal átitatott, 3D steppelésű. Amennyiben nincs ilyenre igénye elég az egyszerűbb huzat is, de ne a legolcsóbb változat legyen!

A jó matracok sokszor jobb, drágább külső borítást kapnak, ezért ez is lehet valamilyen szinten értékmérő.

Milyen ágyba helyezi? Mennyire magas a matrac? Kiemelkedik-e eléggé az ágyból?

Ne otthon derüljön ki, hogy a matrac alacsony és az ágy lábvégénél, ha leülünk, töri a combunkat.

Aki magas támlás ágyban gondolkodik ott természetesen nincs ez a probléma.

A matracot megfelelő rácsra érdemes helyezni, semmiképpen sem javasoljuk OSB vagy egyben bútorlapra való helyezését, mert a testhő nem tud szabadon áramolni, hőhíd keletkezik a matrac és a lap találkozásánál és befülled. Ezért vannak direkt rácsosan kialakítva. A rácsozatra érdemes egy rossz lepedőt helyezni, ez a matracot megvédi a koszolódástól alulról.

 

A matracokat az üzletekben ne csak úgy próbálja ki, hogy ököllel vagy a térdével benyomja a szélén, mert ez csalóka lehet. Tessék végigfeküdni a matracon! Az alvási pozíciónkban töltsünk el pár percet legalább a szimpatikusnak ítélt matracokon. 

 

Ha Ön hátproblémákkal küzd, kérje orvosa segítségét a megfelelő matrac kiválasztásához !

 

A hátfájás rendkívül gyakori, az emberek 60-70 százalékát érinti. A fájdalom többek között eredhet a csigolyatestekből, vagy a közöttük elhelyezkedő porckorongokból illetve kisízületekből, a gerinc melletti szalagokból, izmokból, ideggyökökből és a belső szervekből (vese, aorta, gyomor) is kisugározhat.

 

A hátfájás létrejöhet egy-egy rossz mozdulat, vagy nagyobb megerőltetést követően (ilyenkor általában izom eredetű a fájdalom), de utalhat különböző gerincbetegségekre is, mint például gerincsérvre, a csigolyák kopására, a gerinc fokozott oldalirányú görbületére, túl szűk gerinccsatornára, csontritkulásra, illetve az emiatt fellépő törésre.

Másrészt, és ma már ez a gyakoribb, a többségében ülő életmód az alapja a hátfájás kialakulásának, ugyanis kedvezőtlen terhelés éri a gerincoszlopot.

Mit tehet Ön hátfájás esetén ?

Az erős hátizmok tehermentesitik a gerincet. Ezért szükséges a hátizomzat edzése hátfájásos panasz esetében, ami speciális háti tornával vagy megfelelő, rendszeresen folytatott sportolással. Erre alkalmas pl. az úszás, és a szertorna.

Mindemellett kialakulhat megfázáskor is, nem megfelelő öltözködésnél.

A helyes testtartásról, emelésről, megfelelő mozgásról érdemes többet tájékozódni és azt betartani. 

 

 

konkibutor.hu