Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Gyors és egyszerű útmutató a gyerekbútorok kiválasztásához

Konki bútor
Gyors és egyszerű útmutató a gyerekbútorok kiválasztásához

Valljuk be: a gyermek számára bútorokat választani egyáltalán nem gyerekjáték. Egyszerre lehet izgalmas és stresszes is. Mi arra törekszünk, hogy csak az előbbi valósuljon meg, a stresszt pedig a minimálisra csökkentsük. Ezért íródott ez a blogcikk is.

Engedd szabadjára a fantáziád, és válassz olyan darabokat, amelyek kellemes gyermekkori emlékeket ébresztenek fel benned, és kellemes emlékként maradnak meg gyermeked számára is. Tudod, amilyenek nekünk is voltak. Annyiban változott világ (és mennyire jó irányba!), hogy manapság elérhető áron lehet kapni dizájnos és teljesen gyerekbarát, masszív fenyőbútorokat is. Amikor pedig elérhető árról és időtálló bútorról írunk, azt tényleg szó szerint értjük.

A nehézség itt azonban az, hogy olyan darabokat találjunk, amelyek a kényelem, a szórakozás, a biztonság és a funkcionalitás minden elvárásának maximálisan megfelelnek. Kivéve akkor, ha ezen blogcikken túlmenően megnézed a kínálatunkat, mert akkor mondhatni könnyebb a dolgod, mint valaha. Ráadásul, ha nagyobbat szeretnél kapni az elköltött pénzedért, akkor olyan bútorokba kell fektetned, amelyeket a gyerekek nem fognak egy szempillantás alatt kinőni és egyben is marad. Elrettentő feladatnak hangzik, ugye? Ne aggódj, kedves anyuka/apuka, ez nem lehetetlen teljesítmény. Varázspálcára sem lesz szükséged hozzá. Csak okosan kell gondolkodnod és okosan cselekedned. Ha itt jársz, az például már félsiker!

Vessünk tehát egy pillantást néhány alapvető tippre, amelyek segítenek abban, hogy magabiztosan választhasd ki a gyerekbútorokat.

Először is: legyen egy terved!

Valóban izgalmasnak tűnik besétálni egy pazar bútorboltba, vagy egy webshopot végigpörgetni, és megvenni azt a divatos kiságyat a babának vagy emeletes ágyat az iskolába járó gyerekeknek. De (igen, mindig van egy de), jobb, ha néhány percnél kicsit többet szánsz arra, hogy eldöntsd, milyen típusú bútort szeretnél és milyen funkcióknak kell megfeleljen azon túl, hogy éjszaka alszik-e bent a gyermek. Ha napközben sokat tartózkodik a szobájában, akkor különösen figyelned kell arra, hogy tökéletesen biztonságban tudd, például olyan masszív fenyőágyat válassz, aminek az élei lekerekítettek, felületkezelése pedig tökéletesen biztonságos és gyerekbarát.

Sőt, ennél is tudunk jobbat: legyen a gyerek ágya egyben egy kalandos játéktér is. Erre szolgál többek közt a Wapi ágy, mellyel egy igazi kalandornak vagy kis indiánnak érezheti magát a szobában, de lehetőséget ad még számos más mókás szituációt eljátszani, akár a szülőkkel együtt is.

Gondolkodj multifunkcionalitásban!

A sokoldalúság a kulcs, amikor a bútorokat kell kiválasztani. A felnőttekkel ellentétben a gyerekek csak nőnek és nőnek, és bizony a ruháktól kezdve a játékokon át a bútorokig mindent ki is nőnek hamar. Olyan berendezési tárgyakban kell gondolkodnod, amelyek kettős feladatot látnak el. Legyenek rugalmasak és helytakarékosak egyben, mint a Karla ágy, amely alá akár nálunk is megrendelhető gurulós ágyneműtartót lehet rendelni kiegészítőként, vagy épp a Janina DUO, mely alól azonnal kihúzható egy plusz fekvőfelület, így napközben nem vesz el plusz teret a szobából, éjszaka azonban van hova lefektetned a gyermeked kis barátját, ha esetleg ott aludna.

Válassz időtlen darabokat!

Könnyű elveszni a pillanatban, amikor elképzeled a gyerekszobát tele aranyos és színes bútordarabokkal. De ne feledd, a bútor hosszú távú befektetés, ezért olyan darabokat kell választanod, amelyek gyermeked akár teljes iskolás éveit kibírják majd. Mindenképpen van értelme olyan bútorokba fektetni, amelyeket kiállják az idők próbáját. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy óvodás korú gyereknek franciaágyat vagy óriási sarok íróasztalt kellen venned.

Első helyen a biztonság!

Talán semmi nem annyira fontos, mint az, hogy biztonságban tudhassuk a gyermekünket. Ezért a biztonság kell, hogy legyen az elsődleges szempont, amikor bútorokat vásárolsz a kicsiknek. A gyerekek gyakran ugrálnak az ágyon, elbújnak az íróasztal mögé, és az ágy alá lopakodnak, csupán játékból, vagy mert (a maga természetes módján) leejtettek valamit. Röviden, úgy használják a bútorokat, ahogyan Te még csak el sem tudod képzelni! Ez azt jelenti, hogy a szobájukban lévő ágyaknak, székeknek, asztaloknak és egyéb daraboknak biztonságosnak kell lenniük, hogy játszhassanak és kedvükre mozoghassanak.

A nálunk kapható gyerekbútorok a gyártó maximális odafigyelésének eredményeként tökéletesen biztonságosak, nem csak a masszív kialakítás miatt, de a lekerekített élek és sarkoknak köszönhetően is. Emellett a felületkezelésük az Európai Unió minden egészségügyi előírásának megfelelnek, minősített lakkokkal dolgoznak. Ezen felül megrendelhetőek nálunk extra leesésgátlók és ütésgátló párnák, de alacsonyított és leesésgátlókkal teljesen körülhatárolt ágyak is.

Tárolóhely, de abból minél több!

Biztos ismerős az érzés, mikor a gyerekszobába lépve egy legóra lépsz. A világ egyik legfájdalmasabb élménye! A gyerekek világa kaotikus, és természetesen a szobájuk tele van játékokkal, ruhákkal, még több játékkal, könyvekkel, annál is több játékkal, hegyes és törött hegyű ceruzákkal, meg még egy kicsi játékkal, színes dobozokkal és még... ja igen, játékokkal! Ezek közül néhány dolog biztonsági kockázatot jelenthet nem csak ránk nézve, ha hagyjuk, hogy szanaszét heverjenek. 

A megoldás tehát az, hogy olyan tárolóhelyes bútorokat válasszunk, amelyekben elfér gyermeked egyre növekvő világa. Például kereshetsz olyan gyerekszekrény-kialakítást, amely fiókokkal rendelkezik a kisebb ruhadarabok rendben tartásához. De az ágyak alá berakható gurulós ágyneműtartók a méretük végett például a játékok tárolására is tökéletesen alkalmas lehet, vagy épp az olyan tárgyak elrejtésére amelyeket nem kell elővenni mondjuk a következő karácsony előtt. Ha elegendő tárolóhelye van, az azt is jelenti, hogy kevesebb rendetlenség lesz gyermeked szobájában.

Válassz az életkorának megfelelő bútorokat!

A gyerekágy kollekciónk elsősorban óvodás korú és kisiskolás gyerekek számára készült, de van néhány kevésbé játékos darab is amik még egy felsős iskolás részére is megfelelő lehet, mind például a kevesebb mintával ellátott Danuta ágy. Egyszerű kialakítása és a könnyed, lekerekített dizájn, valamint az esetlegesen korábban felszerelt leesésgátló egyszerű leszerelhetősége mind fontos szempont annak érdekében, hogy a későbbiekben is komfortos legyen, és ne legyen ciki az osztálytársak előtt.

Ugyanez vonatkozik egyébként az íróasztalokra is. A kisiskolás gyermek részére elég egy kisebb méretű asztal, aztán ahogy cseperedik és egyre több tudást kell felhalmozni a szuper tanulmányi eredményhez, úgy növelhetjük meg az asztal méretét.

Vedd figyelembe a gyermeked véleményét!

Ne feledd, hogy nem csak bútorokat vásárolsz a gyerekszobába, hanem olyan világot teremtesz, ahol a gyerekek idejük nagy részét töltik majd. A gyerekeknek saját elképzeléseik vannak arról, hogy milyen legyen a világuk. Ha nem túl kicsik ahhoz, hogy kifejezzék határozott véleményüket, akkor jó ötlet lesz egyeztetni. Természetesen nem kell minden valóságtól elrugaszkodott kívánságot követni, különösen, ha azok tényleg nagyon irracionálisak. Mi már találkoztunk néhány egészen elképesztő sztorival :D

Viszont egy-két ötletet megfontolhatsz, például a színekkel vagy a gyerekágy kialakításával, valamint a fejtámlán és a lábvégen található kivágásokkal kapcsolatban. Valakinek a szívecskés, valakinek a csillagos fog jobban tetszeni. Így a gyermek jobban kötődni fog a szobához, és szívesen tölti majd ott az idejét.

A gyerekek nevetségesen gyors ütemben nőnek fel, és ez ellen nem tehetsz semmit. A legjobb, amit tehetsz, hogy úgy tervezed és vásárolod meg a bútoraikat, hogy a szobájuk együtt nőjön velük. Ezt teszik az okos szülők, és persze, hogy te is okos vagy!


Kapcsolódó cikkünk:

Vegyek a gyerekemnek emeletes ágyat? - Bútorok a javából.

Elbeszélések alapján az is szeretett volna emeletes ágyat, akinek nem kellett testvérével megosztania a szobáját, sőt még az egykék is sokat könyörögnek érte. Az emeletes ágy merőben más élményt nyújt a gyerekeknek a hagyományos gyerekágyhoz képest. A kalandok kifogyhatatlan tárháza lehet: kalózhajó, bunker, vagy emeletes busz.