Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 293 3790

Blog

Egy film a minimalizmusról

Konki Fenyőbútor
Egy film a minimalizmusról

Ha a minimalizmusra gondolunk, csak az jut eszünkbe, hogy mindent kidobunk, és egy üres, steril lakásban találjuk magunkat. Ez viszont ennél kicsit összetettebb dolog.

Ennek kapcsán szeretnénk bemutatni nektek azt a dokumentumfilmet, amit a Netflixen találtunk nem olyan rég, és aminek főszereplői két amerikai fickó. Joshua és Ryan kisiskolás koruk óta ismerik egymást, de az élet nem sodorta túl messzire őket egymástól, mindketten ugyanannál a cégnél másztak egyre feljebb a ranglétrán, így meglett a vágyott nagy ház, nagy autó, sőt, még sokkal több is, tehát amire azt mondjuk itt, hogy az "amerikai álom." Aztán rájöttek, hogy ez önmagában nem teszi őket boldoggá, először Joshua, majd Ryan döntött úgy, hogy nem akarja ezt tovább csinálni. Előbbi úriember egy célt adott magának: megválni olyan dolgoktól, amiket nem használ és nem teszik különösebben boldoggá. Így indult el a minimalizmus útján.

Miután gyerekkori jóbarátjának is elmesélte, mi az új terve, ő sem maradt tétlen, de ő sokkal szigorúbb volt magával. Bedobozolta minden holmiját (mintha költözne) és mindig csak azt vette elő, amire aktuálisan szüksége volt. Nyilván ezeket a tárgyakat vissza se tette, mégis a holmik egy nagy része még hetekkel később is érintetlenül hevert valamelyik felcímkézett kartondobozban. Ezután kezdték el közösen írni a The Minimalists című nagysikerű blogot, ami miatt híressé vált Ryan Nicodemus és Joshua Fields Millburn. A blog aztán több lett egy hobbinál, könyvet adtak ki majd előadásokat tartottak a témában, hisz saját tapasztalataikból tudtak másoknak is motivációt, inspirációt adni egy teljes minimalista életmódváltásra.

Az óriási sikerüknek köszönhetően kereste meg őket a Netflix, hogy leforgassanak egy közel 1 órás dokumentumfilmet, ami A Minimalisták: A kevesebb most több (The Minimalists: Less Is Now) címet kapta. Ez a viszonylag rövid film nem fogja megváltoztatni az életed, akkor sem, ha fogékony vagy az ilyen témákra, viszont szinte biztos, hogy elindít benned egy folyamatot, és valószínűleg a film végére elgondolkozol azon, mennyi mindenre nincs is valójában szükséged.

De ez nem csupán életmódváltás, hanem egy egészen új lakberendezési szemlélet is egyben.

Ez nem csupán arról szól, hogy dobjunk ki mindent. Sokkal inkább arról, hogy mindazt, amit ezután vásárolsz, tudatosabban tedd. Nem biztos, hogy mindig a legjobb, legmenőbb, legtrendibb kell neked valójában, például ide tartoznak a csúcstechnológiás mobilok, amikért hosszú sorokat vagyunk képesek végigállni, a méteres tévék, a fast-fashion ruházati termékek, illetve évente az új, általában gyengébb dizájnbútorok "stílusváltás" címszóval. Utóbbi helyett sokkal tartósabb, időtállóbb megoldások is léteznek, mint például az általunk kínált masszív fenyőbútorok, melyek hosszú évekig igényes darabjai lesznek az otthonodnak.

A minimalizmus lényege, hogy csak olyan tárgyakat birtokoljunk amiket használunk, vagy örömöt okoznak. Ne gyűjtögessünk otthon azokat, amik csak úgy porosodnak, és azt sem tudjuk egyáltalán honnan vannak, és nem tudjuk egyből rávágni, miért is fontosak számunkra. Ilyenek például az eredeti dobozában sínylődő evőeszköz-készletek, amik sosem lettek és várhatóan sosem lesznek kibontva, illetve a szekrényben heverő évek óta fel nem vett ruhadarabok, vagy a lyukas szatyrokba zsúfolt családi fotók százai. Utóbbiaknak például sokkal jobb helyük lenne egy szép albumban a legkülönlegesebbeket pedig a falra is akaszthatod, így kitöltve az üres falfelületeket.

Ha majd megnézed a filmet, vagy már esetleg láttad is, írd meg, neked hogy tetszett!