Blog

Hogyan találjam meg a tökéletes ágyneműhuzatot?

2018.01.01 12:03

Krepp, flanel, vászon, szatén? Melyik, mikor és kinek jó? Van olyan, amit kerülni kell? Sorra vesszük azokat a szempontokat, amelyeket ágyneműhuzat vásárlás előtt érdemes mérlegelni.

Örökérvényű és általános szabály az ágyneműválasztásnál sincs. Mindenki másra esküszik. Objektív kiindulópontként azonban segíthet, hogy vásárláskor éppen milyen hónapot írunk. Tipikus téli ágyneműhuzatok a flanelből készültek. Ezek puhák, jól tartják a meleget, és nedvszívók. Így egy jól befűtött éjjelen, vagy egy rossz álomból ébredve sem leszünk csatakosak. Ennek ellentéte a szatén, amely elegáns és finom szövésű anyag, ráadásul hűvös érzetet biztosít, így nyárra lehet jó választás. A megfelelő ágyneműhuzat kiválasztása azonban nem csak kényelem, stílus kérdése is. Egy parasztos stílusban berendezett házba senki nem választana szatén ágyneműt. Ilyenkor jöhet jól a vászon, amely jó légáteresztő képessége miatt a nyári hónapokban is biztosítja a szellőzést. Legtöbbször a kórházakban találkozni vászon ágyneműhuzattal, ezért sokak ódzkodnak ettől az anyagtól, pedig léteznek szépen kidolgozott vászon ágyneműhuzatok is, nem érdemes rögtön elvetni ezt az anyagot.

Sokszor találkozni szaténként árult, olcsó, műszálas ágyneműhuzattal. Ez a jelenség sokat ártott a szaténnak, pedig eredetileg az az egyik legnemesebb ágyneműhuzat anyag.  A szatén egy szövési módszerre utal. Lényege, hogy a szín oldala fényes, és a fonák oldala matt. Mivel a jó minőségű pamutból, vagy selyemből szőtt szatén ágyneműhuzatok igen drágák, több gyártó mikroszálas poliészterből kezdte el gyártani a huzatokat. Ezek ránézésre szinte megszólalásig hasonlítanak a természetes anyagból készült társaikra. A kellemetlen meglepetés akkor éri a vásárlót, amikor első álmából vizesen, izzadtan ébred fel.

Ha megállapíthatunk egy örökérvényű törvényt a megfelelő ágyneműhuzat kiválasztásánál, az az, hogy kerülje a műszálas termékeket!

Összesítve a következő anyagfajtákból választhat az, aki ágyneműhuzatot szeretne venni:

Flanel: klasszikus huzat, vastag szövésű, puha, jó nedvszívó

Vászon: jól szellőzik, természetes anyag, télen-nyáron megfelelő

Szatén: puha, finom szövésű anyag, hűvös érzetet biztosít, jól szellőzik

Jersey: a flanel finomított változata

Mikroszálas: műszálas, nem szellőzik, de olcsó, és nem gyűrődik

Nálunk biztosan megtalálja az önnek megfelelő ágyneműhuzatot. Nézzen szét és válogasson kedvére, IDE kattintva!